Ortak akıl belediyesi
Bu hafta farklı sorunlarla yüzleşen belediyeler vardı gündemde. Sorun çok, çözüm tekti. Birlikte, iyi niyetle çözülemeyecek sı...
Bu hafta farklı sorunlarla yüzleşen belediyeler vardı gündemde. Sorun çok, çözüm tekti. Birlikte, iyi niyetle çözülemeyecek sıkıntımız yok. Yeter ki kovalım şu güç zehirlenmesini; ‘Ben yaptım, oldu’culuğu. Yaşasın ortak akıl belediyeciliği!
Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir şubeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarım arazilerinde tarımsal amaçlı yapılar yapılması için 5 bin metrekare koşulunun kaldırıldığı plana dava açtı. Oda'lar tarafından yapılan açıklamada, bu kararlarla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal hafızasıyla çeliştiğine dikkat çekildi, tarım arazilerinde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olabileceği vurgulandı.
İzmir, büyüyen ama gelişemeyen bir kent olmayı hak etmiyor. Muhteşem doğası yıllar içinde talan edilebildiği kadar edildi zaten. Mandalina bahçelerine dikilen süper lüks konutların balkonlarına birer saksı ağaç konularak yeni “yeşil” anlayış benimsendi. Tıklım tıklım doldurulan ovalar, nefes alınacak tek bir alanı kalmayan yerleşim yerleri haline getirildi. Bugün aynı hatalar yinelenmesin, ortak akılla daha iyisi için çözüm üretilsin diye odaların çabasını çok değerli buluyor, muhatapların bu kaygıya kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyorum. Bu toprak, bu su hepimizin. Yetiştirilen ve henüz yetiştirilmemiş olan her şey çocuklarımızın. Hep hatırlayalım.
ZABITA- SEYYAR SAVAŞI
İstanbul Kağıthane'de meyve satarak geçimini sağladığı öğrenilen seyyar satıcı bir genç zabıta ekibi tarafından öldüresiye dövüldü. Olayın sosyal medyada geniş yankı bulması sonucunda açıklama yapan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, twitter hesabından zabıta memurlarının açığa alındığını duyurdu. Açıklamada,: “Zabıta ekiplerimizin bir seyyar satıcı müdahalesi sırasında dün yaşanan talihsiz olay ile ilgili gerek adli makamlar gerekse Belediyemiz tarafından inceleme ve disiplin soruşturması için ilgili zabıta memurları açığa alınmıştır. Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur” denildi.
Amasız, fakatsız, memuru koruma zihniyetinden uzak, konuyla ilgili incelemenin en kısa sürede başlatılması sevindirici bir gelişme, tebrikler. Ancak daha fazlasına ihtiyacımız var. Hem gencin hem de memurların birbirine yaklaşımı elbette yanlış. Zabıta ile seyyar satıcı kavgasını ilk izleyişimiz değil; ancak artık son olmalı. Hak, hukuk, yasak, yetki, ceza gibi kavramların fiziksel şiddetle iç içe geçtiğine şahit olduk. İnsanları bu duruma getiren nedir, 2021 yılı sonlarında iletişimin hala bu seviyede kalmasının sebebi nedir, seyyar satış nasıl engellenir, bu insanlar işgücüne nasıl katılır, incelenmesi gereken gerçekte bunlardır. Yoksa satıcının yediği dayak ne de zabıtaya verilen ceza bu sorunu çözebilir. Tüm belediyelerimizin kulağına küpe olsun.
YOK ETME, SİSTEME KAT
Sosyal medya röportajları gündemi belirlemeye devam ediyor. YouTube kanalı “Sokak Kedisi” için konuşan 74 yaşındaki kağıt toplayıcısı, ameliyat olduğunu ve parmağının kesilmesine rağmen sancı içinde çalışmak zorunda olduğunu söyledi. Kağıt toplayıcılığı yaparak geçimini sağlamaya çalışan yaşlı adamın konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayarak ağlaması, izleyenleri hüzne boğdu. Toplumsal olaylardaki duyarlılığı ile sık sık gündeme gelen ünlü şarkıcı ve AHBAP derneğinin kurucusu Haluk Levent, konu ile ilgili yaptığı paylaşımda "Bireysel yardımlar tabii ki çözüm değildir. Ama böyle de bırakamayız abimizi. Haydi Ahbap!" diyerek yardım için kolları sıvadı.
Video karşısında gözyaşı dökenler rahat bir nefes aldı; ama İstanbul Valiliği’nin 23 Ağustos’ta kağıt toplayıcılığının yasaklanmasına yönelik aldığı karar sonrası, atık depolarına baskınlar devam ediyor. İş makinesiyle depolara eş zamanlı baskınlar gerçekleştiriliyor. Basın açıklaması yapan kâğıt işçisi, atanmamış biyoloji öğretmeni Mahmut Aytar belediyelere, valilik ve Çevre Bakanlığı’na seslendi, “Bir an önce bu baskınlardan vazgeçin. Bir sorun varsa bu sorunu konuşarak çözmek için kâğıt toplayıcılarını muhatap alın. Daha yasal mevzuatlar bile yokken bu işin cefasını çeken kâğıtçıları yok etmek için değil, sisteme entegre etmek için projeler üretin” diye konuştu. Sosyal medyada da emekçilere destek olmak için “çekçeğimedokunma” başlıklı kampanya başlatıldı. Kağıt toplama yasağı diğer illerde de yasaklanır mı bilinmez; ama güvenlik gibi bazı temel alanlarda tehlike varsa, bunları gidermek elbette devletin görevidir. Bunu yaparken çevreye saygılı bir ‘dönüşüm’ programı oluşturmak, emekçileri uygun şartlarda bu ekonomik ve çevresel harekete dahil etmek yerinde olacaktır. Örneğin, 2016’da Ankara’da Çankaya Belediyesi sınırları içerisinde başlatılan uygulamayla, kağıt toplayan bazı kişilerin bir eğitimden geçerek belediyenin geri dönüşüm hizmeti kapsamında sigortalı işçi yapıldığı doğrulanmıştı. Doğru strateji hem insanımızı, hem doğamızı hem de ekonomimizi kurtarabilir.
İYİ HABER
Britanya’da, altı yaşındaki bir çocuğa iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yaptığı çalışmaları nedeniyle başbakan tarafından ödül verildi. Nottinghamshire bölgesinde yaşayan Aleesha’nın, yüzlerce firma ve tanınmış isme mektup yazarak çevre konusunda harekete geçmelerini istediği, ormanların yok olmasıyla mücadele eden sivil toplum kuruluşu Cool Earth için 3 bin sterlin (36 bin 175 lira) bağış topladığı belirtildi. Cool Earth’ün genç elçilerinden Aleesha, ayrıca, okulunda öğrencilerin çöp toplama, ağaç dikme gibi faaliyetler yürüttüğü bir iklim değişikliği kulübü kurdu.
GÜZEL İÇERİK
Doğrulama hizmeti veren internet sitesi Teyit.org, 2016’dan beri internetteki şüpheli bilgileri inceliyor. Farklı aktörleri bir araya getirerek yanlış bilgi sorununa yönelik sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesine katkıda bulunan Teyit, aslında bilgi ekosistemi aktörlerinde eleştirel düşünme alışkanlığını ortak değer kılmayı amaçlayan bir doğrulama organizasyonu olarak çalışıyor.