Dünya

Orta Asya ülkeleri Nükleer Enerji ile yeni bir dönem başlatıyor!

Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan, artan enerji ihtiyacı ve çevresel sorunları çözmek için nükleer enerjiye adım atıyor

Abone Ol

Orta Asya'nın hızla gelişen ülkeleri Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan, enerji bağımsızlığını artırmak, ekonomik büyümeyi desteklemek ve çevre kirliliğini azaltmak amacıyla nükleer enerjiye yöneliyor. Nüfus artışı ve enerji ihtiyacının yükselmesi, bu ülkeleri nükleer enerji yatırımlarını hızlandırmaya itiyor.

Özbekistan, düşük güçlü bir nükleer enerji santrali inşa etme kararlılığını sürdürürken, Kazakistan halkın görüşünü almak için nükleer enerji santrali inşası hakkında referanduma gitmeye hazırlanıyor. Yeni Nükleer İzleme Enstitüsü'ne (NNWI) göre, Orta Asya, zengin uranyum kaynaklarıyla nükleer enerji üretimini cazip hale getiriyor.

Kazakistan, nükleer enerji santralinin ülkenin gelecekteki enerji güvenliği açısından "tek çözüm" olduğunu düşünüyor. Şu anda elektrik ihtiyacının büyük kısmını kömürle çalışan termik santrallerden karşılayan ülke, 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı hedefliyor.

NNWI Orta Asya Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Baurjan İbrayev, bölgedeki tüm ülkelerin nükleer enerjiye sahip olma veya bu alanda adımlar atma niyetinde olduğunu belirtti. Kazakistan, komşularıyla karşılaştırıldığında nükleer enerji üretiminde daha ileri bir kapasiteye sahip.

Kazakistan Atom Endüstri Geliştirme Birliği Başkanı Aldiyar Toktarov, Orta Asya'nın nükleer enerjiye yönelmesinin en büyük nedeninin enerji bağımsızlığını sağlamak olduğunu vurguladı. Toktarov, "Nükleer enerji santrali, giderek artan elektrik talebi karşısında hayati bir öneme sahip. Termik santrallerimiz de artık eskidi," ifadelerini kullandı.