Düzce'de yaşayan Mehmet Ali Çelik, sirkenin sağlık üzerindeki faydalarını keşfettikten sonra evde kendi sirkesini üretmeye başladı. Ormandan topladığı organik meyvelerle çeşitli sirkeler hazırlayan Çelik, "Bu meyveleri bulmak hiç de kolay olmuyor; çok araştırmak gerekiyor" dedi.

Geçmişte yaşadığı sağlık sorunları sonrası çevresinin önerisiyle sirke kullanmaya başlayan Çelik, iyileşmesinin ardından bu alışkanlığını sürdürdü. Marketlerdeki hazır sirkelere güvenmediği için evinin ardiyesinde kendi ihtiyacı olan sirkeyi üretmeye karar verdi. Dağ ve orman gezilerinde topladığı ilaçsız ve hormonsuz meyvelerle sirkeler hazırlayan Çelik, ayrıca pazardan aldığı turunçgiller ve Düzce'de yetiştirilen egzotik meyvelerle de sirke yapıyor.

Çelik, "Pandemi döneminde sirkenin değerini çok daha iyi anladım. Sirke, insan vücudu için son derece faydalı. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. Bölgemizde ve ülkemizin birçok yerinde bulunan meyvelerden sirke yapmak mümkün. Herkes evinde sirke yapabilir," şeklinde konuştu. Sirkenin sadece yemeklerde değil, temizlikte de kullanılabileceğini belirten Çelik, "Bulaşık makinenizde bile sirkeyi kullanabilirsiniz. Kısacası, sirke hayatımızın her aşamasında yer alabilir," dedi.

Mehmet Ali Çelik, elma ile başladığı sirke yapımında birçok sağlık faydası bulduğunu ifade ederek, "Annemde Alzheimer hastalığı var. Yaban mersini sirkesinin ona çok faydalı olduğunu gördük. Bu nedenle farklı meyvelerden sirkeler üretmeye başladım. Şu an elimde 12 çeşit sirke var," diye ekledi.

Doğal meyvelerin şifalı bir sirke yapımındaki önemine değinen Çelik, "Sirke yapımında ilaçsız ve tamamen doğal meyvelere ulaşmak gerekiyor. Bu meyveleri bulmak kolay değil; çok araştırma yapmak gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Geçmişin sırlarını bulmak için arkeologlar nasıl nokta atışı yapıyor? İşte sırları! Geçmişin sırlarını bulmak için arkeologlar nasıl nokta atışı yapıyor? İşte sırları!

Ayrıca, egzotik meyvelerle de sirke ürettiğini kaydeden Çelik, "Mor renkli meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre yenilenmesinde etkili olduğunu gördüm. Aronya, yaban mersini ve böğürtlen gibi doğal meyvelerden sirke yaparak bunların faydasını kendim de deneyimledim. Sirke, yaklaşık 3 ay içinde oluşmaya başlar ve tam lezzetini alması 1 ila 3 yılı bulur. Ancak 3,5-4 ay sonra yavaş yavaş tüketilmeye başlanabilir" dedi.

Kaynak: İHA