Video Haber

Ordu Kurul Kalesi'nde 2 bin yıllık tarih fışkırdı

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan Ordu Kurul Kalesi’nden, Roma İmparatorluğu’na karşı mücadele eden VI. Mithradates dönemine ait 2 bine yakın eser gün yüzüne çıkarıldı

Loading...

Abone Ol

Doğu Karadeniz'in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan 2 bin 300 yıllık Ordu Kurul Kalesi'nde önemli keşifler yapıldı. M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren ve Roma İmparatorluğu'na başkaldıran Pontos kralı VI. Mithradates dönemine ait kalede, Kibele Heykeli, Dionysos ve Pan figürleri ile keçi biçimli hayvan heykellerinin yanı sıra 2 bine yakın eser bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığındaki 21 kişilik ekip, kazılarda 2 bin 150 yıllık olduğu tahmin edilen Kibele heykelini, çocuk Dionysos’u ve Pan figürünü gün yüzüne çıkardı. Ayrıca, bereket tanrısı Dionysos’un çeşitli figürleri ve protomları da bulundu.

Kazılarda, Apollon figürü, bronz Herme ve kartal figürü, sarmaşık bezemeli boğa ritonu, bronz kapı anahtarları, at figürü, onyx taşından yapılmış başı örtülü kadın kolyesi, ok ve mızrak uçları gibi birçok eser gün ışığına çıkarıldı.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kazı çalışmalarına sağladıkları destekleri vurguladı ve "Ordu'dan adeta tarih fışkırıyor" dedi. Güler, bölgedeki arkeolojik zenginliğin korunmasına ve sergilenmesine yönelik bir arkeoloji müzesinin hazırlıklarının sürdüğünü belirtti. "Karadeniz Bölgesi'nin, arkeolojik zenginlik açısından zayıf olduğu söylenirdi; ama biz bunun tam tersini gösteriyoruz," diye ekledi.