İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, tünel içinde ve dışında süren çalışmaları İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Güç, Fen İşleri Dairesi Başkanı Sercan Kahya ve diğer yetkililerle birlikte değerlendirdi. Buca çıkışında kazısı tamamlanan tünellerde kemer beton çalışmaları başlatıldı. Ekipler, 2 bin 543 metrelik sağ tüpün 2 bin 14 metresinde ve 2 bin 508 metrelik sol tüpün 1,986 metresinde kazı ve tahkimat çalışmalarını tamamladı.
HER ŞEY YOLUNDA GİDİYOR
Başkan Tugay, incelemelerinin ardından yaptığı değerlendirmede, “Buca Onat Tüneli’nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Ufak tefek aksilikler yaşamış olsak da genel olarak planlandığı gibi ilerliyor. Herkes bu tüneli bitirmek için tüm gücüyle çalışıyor. İnşallah planlandığı sürede tünelimizi hizmete açacağız" dedi.
İZMİR’DE TRAFİK RAHATLAYACAK
Başkan Tugay, kentin trafik sorununu öncelikli çalışma konularından biri olarak belirtti ve yeni trafik düzenlemeleri hakkında bilgi verdi. Gaziemir’den havaalanına alternatif bir ekspres yol, Karşıyaka’dan Bayraklı altından Altınyol’a tünel projeleri gibi birçok proje ile İzmir trafiğini rahatlatmayı hedeflediklerini ifade etti.
TÜNELİN AÇILIŞI 2026’DA
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Sercan Kahya, “Buca Onat Tüneli’nin yaklaşık 80 metre altında bulunuyoruz. Tünelin tamamlanmasıyla birlikte 2026 yılının ortalarında tünelimizi vatandaşlarımızın kullanımına açmayı planlıyoruz,” dedi. Kahya, şu an tünelin imalatının yüzde 55’inin tamamlandığını ve tünellerin birbirine kavuşmasını sağlamak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
TÜNELİN ÖZELLİKLERİ
Buca Onat Tüneli, yüksekliği 7,5 metre ve genişliği 10,6 metre olacak şekilde inşa ediliyor. Bu tünel, Konak ve Bornova arasındaki ulaşım süresini kısaltarak, bölgedeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor. Tünel, İzmirlilerin şehir trafiğine girmeden kuzey ilçelere ve İstanbul, Ankara yollarına bağlanmasını sağlayacak en uzun karayolu tüneli olma özelliğini taşıyor.