Kültür-sanat

Oluz Höyük'te 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu

Amasya'nın Oluz Höyük kazısında, Mithridatlar Hanedanı'na ait 2.100 yıllık bir asker düdüğü bulundu. Kuş şeklinde tasarlanan toprak düdüğün, Roma'dan önceki dönemde askerler arasında haberleşme amacıyla kullanıldığı düşünülüyor

Abone Ol

Amasya'da yapılan Oluz Höyük kazısında, yaklaşık 2.100 yıl öncesine ait bir asker düdüğü bulundu. Kuş şeklinde tasarlanıp pişirilen toprak düdüğün, Roma İmparatorluğu'ndan önce Mithridatlar Hanedanı'na ait 6. Mithradates Dönemi'ne ait olduğu belirtiliyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, düdüğün askerler arasında haberleşme amacıyla kullanıldığını düşündüklerini açıkladı.

‘İKİ ÖNEMLİ ÖZELLİK’

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dönmez, bu düdüğün sadece basit bir ses çıkarma aleti olmadığını belirtti. Düdüğün üzerindeki 4 delik, onu melodik bir ses çıkarma özelliğine sahip kılıyor. Dönmez, "Bu düdüklerin Roma'dan önce Anadolu'da, özellikle Mithridatlar Hanedanı gibi yerel krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz" dedi.

‘KUŞ FİGÜRÜ VE BÖLGEDEKİ EKOSİSTEM’

Düdüğün kuş şeklinde tasarlanması, Roma Dönemi'nde benzer örneklerin görülmüş olmasına rağmen, Oluz Höyük çevresindeki ekosistemin de etkili olduğunu gösteriyor. Amasya'nın zengin kuş cenneti, höyük halkının kuşları dikkatlice gözlemlemesine neden olmuş. Prof. Dr. Dönmez, "Düdüğün üzerindeki figür, Amasya'ya özgü endemik bir kuşu yansıtıyor" diyerek, höyük çevresindeki göl ve ekosistemin bu tasarıma ilham verdiğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği "Geleceğe Miras Projesi" çerçevesinde yapılan kazılarda bulunan asker düdüğü, temizlik ve konservasyon işlemlerinin ardından Amasya Müzesi'ne teslim edilecek.