Ekonomi

Ocakcı’dan ikinci yurtdışı yatırımı

Özellikle son dönemde savunma sanayi ve teknolojiye yaptığı yatırımlarla adından sıkça söz ettiren Ocakcı Holding, Kıbrıs’tan sonra şimdi de Nijerya’da stratejik iş birliği anlaşması imzaladı.

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde ürettiği dronları Holding binasında ziyaretçileriyle buluşturan Ocakcı Holding şimdi de iştiraki olan Metayıldız Bilişim Teknolojileri markasını Afrika kıtasına taşıdı. Nijerya’nın Türkiye Eski Büyükelçisi Ismaıl Yusuf Abba’nın sahibi olduğu ve Nijerya’da faaliyet gösteren “Design Criteria Nigeria” ile anlaşma imzalayan Ocakcı Holding, bundan sonraki süreçte ürünlerini Afrika’da pazarlayacak. 

“HEDEF 7 KITAYA 7 YATIRIM”

Dron teknolojisine olan ihtiyaç ve yatırımların gün geçtikçe arttığını belirten Sedat Ocakcı, “ürünlerimiz sadece ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda üretilmedi. Yapmış olduğumuz Pazar araştırmaları, ihracat ve tarım potansiyeli sayesinde Nijerya’nın bizler için doğru yatırım merkezi olduğuna karar verdik. Eski Büyükelçimiz Sayın Ismail Yusuf Abba da emekli olduktan sonra bizimle çalışmayı kabul etti. Kendisinin bu süreçteki rolü ve yardımları bizlerin buraya yatırım yapmasındaki en büyük etmen bu sebeple kendisine ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Metayıldız sadece Ankara,İzmir ve Yozgat’ta üretim yapmıyor. İlk etapta bu illerde ürettiğimiz yerli dronlarımızı güzel ve dost ülke Nijerya’da tanıtıp, Afrika pazarına giriş yapacağız. Burada da üretim hattı kurmamamız için hiçbir sebep yok. İkinci adımda ülkemizdeki 3 ilimiz gibi Abuja’da da üretim hattımızı kurup, Afrika’da uçacak olan dronlarımızı burada üreteceğiz. Kıta dışındaki ilk yatırımımız olsa da hedefimiz her kıtada bir yatırımımız olması. Gelecek planlarımız da bu doğrultuda. Anlaşmanın hem iki kardeş ülke hem de bizler için hayırlı olmasını temenni ediyorum”. dedi. 

DRON SADECE TEKNOLOJİK BİR CİHAZ DEĞİL ARTIK İHTİYAÇ

Dronların kullanım alanlarının artması, özellikle de zirai alanda ürün verimliliğini arttırdığını söyleyen Ocakcı “Dronlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Kargo taşımacılığından askeri ihtiyaçlara kadar hayatımızda yer edinmiş durumda. Bakın bugün maalesef dünyada çarpıcı savaşlarla karşı karşıyayız. Okuduğumuz 4 haberden 1 tanesi dronların bu savaşta nasıl kullanıldığı hakkında. Bu hayatın bir gerçeği ancak biz dronların savaş için değil, insanın işlerini kolaylaştırması için kullanılması gerektiği zihniyetindeyiz. Teknoloji insan için gelişmiştir. Biz de bu anlayış ile özellikle zirai alanda çiftçilerimizin ektiği her üründen alabileceği maksimum verimi, maksimum ürünü alması için Ar-Ge çalışmalarımızı yaptık ve bu doğrultuda ürünlerimizi geliştirdik. Bir çiftçi tarlasına buğday ektiğinde ilaçlama yapmak için traktör kullanıyor. Bu traktör alanda her gezdiğinde lastikleri ile ürünleri ezmek veya hırpalamak zorunda kalıyor. B<u da dolayısıyla ürün miktarında azalma meydana getiriyor. Ayrıca belli bir zaman aralığında çalışmak zorunda kalıyor. Ancak ürettiğimiz dron ile bu sorunların tamamını ortadan kaldırıyoruz. Dronu kullanarak alanınızı tarıyorsunuz ve ilaçlarını tanka dolduruyorsunuz. Cihazın kendisi tabi tam ekipman olduğu takdirde ilaçlamayı yapay zekanın çizdiği rota ile otonom olarak gerçekleştiriyor. Böyle ve kaybı en aza indirip verimi en üst noktaya çıkarabiliyoruz. Bu işin bir de ilaç verimliliği kısmı var. 

“VERİMLİLİK YÜZDE 40 ARTIYOR”

Traktör spreyleme sistemi ile mukayese edildiğinde ilacın yaprakta kalma verimliliği yüzde 40 artar. Yine traktörle spreyleme sistemi ile karşılaştırıldığında traktör dönüme ortalama 30 litre su kullanırken dron ile dönüme 1 litre su kullanılır. Bu sayede sudan da yüzde 96 oranında tasarruf sağlar. Tüm bu avantajları sayesinde dron ile zirai ilaçlama hem çiftçiyi gereksiz ve yorucu uğraşlardan kurtarır hem de kazanılan kâr oranını arttırmada da fayda sağlar. İşte bizim zirai süreçlerde dron kullanımına verdiğimiz önem ve neden dron üretiyoruz sorusuna yanıtımız bu etkenler” dedi.