Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Fytronix CEO’su Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, Nobel ödüllü fizikçi Albert Einstein’ın 1905 yılında ortaya koyduğu foton teorisini kanıtlayarak, dünya çapında teknolojik ürünler geliştiren bir bilim insanı olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, yerli ve milli yüksek teknolojinin ülkelerin geleceği üzerinde belirleyici bir rol oynayacağını vurguladı.

Yakuphanoğlu, Fytronix teknolojisi aracılığıyla ürettiği yüksek teknoloji ürünleri ile Türkiye’nin ihracatına önemli katkılarda bulunuyor. 15 farklı ülkeye ihracat yapan Fytronix, Türkiye'nin teknoloji alanındaki uluslararası rekabet gücünü artırıyor. Prof. Dr. Yakuphanoğlu, teknoloji üretiminde hem teorik hem de pratik bilgilerin birleşiminin önemine dikkat çekerek, ürünlerin hem donanımsal hem de yazılımsal olarak yerli ve milli olması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yakuphanoğlu, "Teknolojik ürünlerin yazılım ve donanımsal bileşenlerinin yerli ve milli olarak üretilmesi, ülkemiz için büyük bir öneme sahiptir. Özellikle yazılımın yerli olması, güvenlik risklerini azaltır ve dış müdahalelere karşı koruma sağlar" şeklinde konuştu. Ayrıca, akıllı telefonlardaki konum bilgisi gibi güvenlik açıklarına dikkat çekerek, bu tür teknolojik bilgilerin kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

Yakuphanoğlu, dünya savaşlarının ve teknolojinin şeklinin değiştiğini belirterek, "Artık savaşlar fiziki değil, teknolojik ve yazılımsal alanlarda yapılıyor. Ülkelerin stratejileri ve güvenlik önlemleri teknolojik gelişmelere bağlı olarak şekilleniyor. Bu nedenle, yerli ve milli teknolojilere yatırım yapmak, ulusal güvenlik ve gelişim açısından kritik öneme sahip" dedi.

Mobil iletişimde yeni bir dönem: 6G Teknolojisi ne zaman geliyor? Mobil iletişimde yeni bir dönem: 6G Teknolojisi ne zaman geliyor?

Fırat Teknokent'te kurduğu yüksek teknoloji şirketinde nanoteknolojik sistemler geliştiren Prof. Dr. Yakuphanoğlu, Einstein’ın foton teorisini doğrulayan kuantum parçacık algılayıcıları gibi ileri düzey ürünlerle, Türkiye'nin teknolojik potansiyelini global arenada temsil ediyor.

Kaynak: İHA