Sağlık

Narsistik kişilik bozukluğu nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu, bireyin kendisini aşırı derecede önemseme, başkalarının duygusal ihtiyaçlarına duyarsızlık ve sürekli hayranlık arayışı gibi belirgin özelliklere sahip olduğu bir psikolojik durum. Son zamanlarda, uzmanlar bu bozukluğun arkasındaki özelliklere dair daha fazla anlayışa ulaşmaya çalışıyor

Abone Ol

DOĞUKAN EMEKLİ /EGE TELGRAF- Narsistik bireyler, genellikle sürekli bir önemseme ihtiyacı hissederler ve kendi yeteneklerini gerçekçi olmayan bir şekilde abartma eğilimindedir. Uzmanlar, bu davranışların kişinin kendine olan güvensizliğinden kaynaklandığını ve dış dünyada pozitif bir algı yaratma çabası olduğunu belirtiyor.

EMPATİ EKSİKLİĞİ VE İLİŞKİ ZORLUKLARI

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireyler, genellikle empati eksikliği gösterirler, bu da ilişkilerinde sorunlara neden olabiliyor. Empati yoksunluğu, başkalarının duygusal ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yanıt verme konusunda zorlanmalarına neden olabilmekte.

ELEŞTİRİLERE DUYARLILIK VE MANİPÜLATİF DAVRANIŞLAR

Eleştirilere karşı aşırı duyarlılık, narsistik bireylerin savunma mekanizmalarını devreye sokmasına ve agresif tepkiler göstermesine yol açabiliyor. Ayrıca, ilişkilerinde güç ve kontrolü elde etmek adına manipülatif davranışlarda bulunma eğiliminde oluyor.