Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden Gaziantep'te çiftçiler, nar hasadı için son hazırlıklarını tamamladı. Özellikle Antep fıstığı ve zeytin üretimiyle öne çıkan Nizip ilçesinde, bu yılki nar hasadının heyecanı yaşanıyor.

Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 32,59 Arttı | Ekim ayında aylık artış yüzde 2.75 Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 32,59 Arttı | Ekim ayında aylık artış yüzde 2.75

Kasım ayının ilk haftasında başlayacak nar hasadı için çiftçiler, Oğuzeli ve Nizip ilçelerinde hazırlıklarını sürdürüyor. Fırat Nehri'nin kıyısındaki Saray Mahallesi'nde, Mehmet Turgay Akan'a ait 125 dekar alanda nar üretimi yapılmakta ve bu yıl 800 ton ile 1.000 ton arasında bir rekolte bekleniyor.

Hasat için son kontrollerini gerçekleştiren Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Nizip İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, üreticilere destek olmaya devam ediyor. Üretici Levent Mazıcıoğlu, bu yılki rekoltenin yüksek olduğunu ve hasadın 10-15 güne kadar başlayacağını belirtti.

Mazıcıoğlu, Fırat Nehri'nin bölgedeki sulu tarımı desteklemesiyle nar yetiştiriciliğine olan ilginin arttığını ifade ederek, bu yıl nar üretiminde yüzde 20 oranında bir artış beklediklerini aktardı. 10 yıldır 125 dekar alanda nar üretimi yaptıklarını ve bahçelerinde 5.500 adet nar ağacı bulunduklarını söyleyen Mazıcıoğlu, Gaziantep’in Nizip ilçesinin tarımsal çeşitliliğine dikkat çekti.

Narın sağlık açısından birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan Mazıcıoğlu, bu meyvenin sadece ekşi ve sos olarak algılanmasının yanlış olduğunu belirtti. "Nar, anti kanser özellikleri ile bilinir ve şeker ile tansiyon için şifa kaynağıdır" diyen Mazıcıoğlu, Japonların nar kabuğunu diş eti tedavisinde kullandığını ve bu konuda daha fazla bilgi sahibi olunması gerektiğini ifade etti.

Çiftçiler, doğanın ve bu değerli meyvenin korunması gerektiğini vurgulayarak, nar üretimine olan ilgilerini artırmayı sürdüreceklerini belirtiyor.

Kaynak: İHA