Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyeliler’in hukuki statüsünün sona erdiğini belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya önemli sorular yöneltti.
Murat Bakan, “Esat rejimi düştü ve resmi rakamlara göre 2 milyon 928 bin Suriyelinin hukuki statüsü sona erdi” dedi. Bakan, İçişleri Bakanlığı'nın geçici koruma altında olan Suriyelilerin sayısını manipüle ettiğini iddia ederek, bu kişilerin durumunun ne olacağına dair sorular sordu. Bakan, "Geçici Koruma Yönetmeliği ne diyor? ‘Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye dönemeyen…’ Şimdi öyle bir durum kalmadı. Esat gitti ve bu kişilerin Türkiye’de bulunmalarının hukuki ve insani altyapısı tamamen sona erdi" şeklinde konuştu.
SURİYELİLER’İN GERİ DÖNÜŞÜ İÇİN SÜREÇ BAŞLATILMALI
Bakan, Suriyelilerin Türkiye’de ev kurduklarını, yuva kurduklarını ve iş yerleri açtıklarını belirterek, ancak geçici koruma statüsünün kaldırılması ve bu kişilerin ülkelerine dönüş yapabilmeleri için geçerli bir süreç başlatılmasının şart olduğunu söyledi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya seslenerek, bu konuda hangi adımların atıldığını ve Suriyelilerin güvenli geri dönüşlerinin sağlanabilmesi için ne tür planlar yapıldığını sordu.
TBMM'YE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ
Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergede şu sorular yer aldı:
1. 08.12.2024 tarihi itibariyle Türkiye’de Geçici Koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin sayısı kaçtır?
2. Geçici Koruma statüsünün kaldırılması yönünde İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?
3. Geçici korumaya dair hukuki dayanağın ortadan kalkmasıyla birlikte, Türkiye’de Geçici Koruma statüsü altında bulunan Suriyelilerin ülkemizdeki ilişiklerini makul sürede sonlandırarak, güvenli şekilde geri dönüşleri için hangi adımlar atılmaktadır?
4. Bu süreçte uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler gibi ilgili kurumların desteğinin sağlanmasına yönelik bir girişim planlanmakta mıdır?