Sağlık

Mukormikoz nedir? Kara mantar hastalığı nasıl bulaşır? Belirtileri neler?

Kara mantar (Mukormikoz), zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde ölümcül olabilen nadir bir enfeksiyondur. Genellikle toprakta ve çürüyen organik maddelerde bulunan mukor küfünden kaynaklanır.

Abone Ol

Son dönemde Hindistan'da büyük bir salgına yol açan kara mantar hastalığı, dünyada birçok ülkede de görülmeye başlandı. Halk arasında "kara mantar" olarak bilinen bu nadir ve ölümcül enfeksiyon, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kara mantarın temel kaynağı, toprakta, çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan bir tür küf olan mukor küfüdür. Genellikle HIV/AIDS, kanser hastaları, şeker hastalığı (diyabet) gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sık görülür ve bu bireylerde hayatı tehdit edebilir.

HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kara mantarın başlıca belirtileri arasında yüzde şişlik, siyah lezyonlar, gözde renk değişikliği, bulanık görme, çift görme ve göz kararması yer alır. Bu belirtiler hastalığın ilerleyen evrelerinde daha belirgin hale gelir. Kara mantar, genellikle sinüsler, beyin ve akciğerleri etkileyerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Erken teşhis, tedavi sürecinin başarılı olabilmesi için oldukça önemlidir. Hızla yayılabilen bu hastalık, çoğunlukla cerrahi müdahale ve antifungal ilaçlarla tedavi edilir.

NASIL BULAŞIR?

Kara mantar insanlardan insanlara bulaşmaz. Ancak, havadaki mantar sporları ve ortamdaki küfler bu hastalığın yayılmasında etkili olabilir. Genellikle zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, bu küf sporlarını vücutlarına alarak enfekte olabilirler. Uzmanlar, bu hastalığın çoğunlukla Covid-19 tedavisi sırasında kullanılan steroid ilaçların bağışıklık sistemini zayıflatarak, kan şekerini yükseltmesi nedeniyle daha sık görüldüğünü belirtmektedir. Bu bağlamda, steroid tedavisi gören hastaların daha dikkatli olmaları ve hastalık belirtileri gösterdiklerinde derhal sağlık kuruluşlarına başvurmaları önemlidir.

NTV