Moody’s'in açıklamasında, Türkiye'nin kredi notunun B3'ten B1'e yükseltilmesinin temel nedeninin, hükümetin uyguladığı başarılı ekonomik yönetim ve para politikası olduğu belirtildi. Özellikle, ortodoks para politikasına geçişin ve bu politikaların giderek daha iyi sonuçlar vermesinin, Türkiye'nin makroekonomik dengesizliklerini azaltma yönündeki ilk somut etkilerini gösterdiği vurgulandı.

Çukobirlik 2024 pamuk fiyatlarını açıkladı Çukobirlik 2024 pamuk fiyatlarını açıkladı

Moody’s, enflasyonun ve iç talebin ılımlı hale gelmesinin, önümüzdeki aylarda ve 2025’e kadar enflasyonist baskıların önemli ölçüde azalacağına dair daha fazla güven sağladığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasının kredibilitesini hızla artırmasının, Türk Lirası'na olan güveni yeniden tesis etmeye yardımcı olduğu kaydedildi. Sıkı politika duruşunun Türkiye'nin yüksek dış kırılganlığını önemli ölçüde azalttığı ve pozitif görünümün yukarı yönlü risk dengesini yansıttığı belirtildi.

Bakan Şimşek'ten Açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody’s'in Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırmasına ilişkin sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Şimşek, “Uyguladığımız program sayesinde ülke kredi notumuzu 11 yıl sonra yükselten Moody’s görünümü pozitif olarak korudu,” diyerek, bu not artışının ekonomik dengelenme, azalan dış finansman ihtiyacı, artan uluslararası rezervler ve dezenflasyon sürecinin etkisiyle sağlandığını vurguladı.

Bakan Şimşek, ekonominin dayanıklılığını artıran ve öngörülebilirliği sağlayan kurala dayalı politikaları uygulamaya devam edeceklerini ifade ederek, “Ekonomimizin dayanıklılığını artıran kurala dayalı ve öngörülebilir politikalarımızı uygulamaya kararlılıkla devam edeceğiz,” dedi.

Ayrıca, Bakan Şimşek'in paylaşımında yer alan grafiğe göre, Mayıs 2023'te Türkiye'nin kredi notunun B2 (durağan) olduğunu, mevcut notun ise B1 (pozitif) olarak güncellendiğini gösterdi.

Kaynak: NTV