Ekonomi

Mobilye sektörü maliyenin radarında

Abone Ol

Gelir İdaresi Başkanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla mobilya sektöründe geniş kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Ülke genelinde, özellikle İstanbul, Ankara ve 27 diğer ilde mobilya imalatçıları ve bu sektöre katkı sağlayan ilişkili iş yerleri detaylı bir şekilde incelendi.

Bir ay süren denetimlerde, mobilya üretiminin tüm aşamaları, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, boya ve vernik işleme, kumaş ve sünger satışı gibi sektörler kapsamlı bir şekilde kontrol edildi. Ayrıca, avize, cam, aksesuar, halı ve perde satışı yapanlarla birlikte toptan ve perakende mobilya satışı yapan işletmeler de denetim altına alındı.

Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetlerin yanı sıra, işletmelere ait olmayan POS cihazlarının kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi ve başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması gibi konular titizlikle incelendi. Ayrıca, KDV oranlarına uyum, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi hususlar da kontrol edildi.

Denetim sonuçlarına göre, 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi. 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı ve 61 mükellef hakkında KDV oranlarıyla ilgili uyumsuzluk tespit edildi. Ayrıca, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığı, 61 mükellefin ise işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığı belirlendi. Denetimlerde 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan faaliyet gösterdiği, 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetimlerin tüm mükellefler kayıt altına alınana kadar devam edeceğini ve sektördeki kayıt dışı faaliyetlere yönelik mücadeleyi artıracaklarını belirtti. Şimşek, "Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanacak ve maliye ekipleri sürekli sahada olacak" şeklinde konuştu. Bakan Şimşek, dürüst mükelleflerin her zaman destekleneceğini vurgulayarak, vergide adalet ve etkinliğin sağlanmasının hedeflendiğini ekledi.