Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında, öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez 13 Temmuz 2025’te Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) sonuçlarına göre yapılacak. AGS’nin içeriği ve konu dağılımı hakkında detaylı bilgiler, sınavın gereklilikleri hakkında adayları bilgilendirmeye başladı.
“İKİ OTURUM”
AGS, iki oturumdan oluşacak. Birinci oturumda, genel yetenek testleri, Türkiye coğrafyası, tarih, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi gibi konularda toplam 80 soru sorulacak. Bu sınavın konuları sözel ve sayısal yetenekler, tarih ve coğrafya ile eğitim sistemine dair temel mevzuat bilgilerini kapsayacak. İkinci oturumda ise Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) uygulanacak ve adayların alan bilgileri ölçülecek. Sınavda, sözel yetenek kısmı yüzde 18,75 ağırlıkla sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam ve sözel mantık gibi konularda sorular içerecek. Sayısal yetenek kısmı ise aynı oranla temel matematik, grafik ve tablo yorumlama ve mantıksal muhakeme problemleri gibi alanları kapsayacak. Tarih konularında, Osmanlı'dan
“YÜZDE 30”
Cumhuriyet’e kadar geniş bir tarihsel süreç, Türk ve dünya tarihi ile Atatürk İlkeleri de yer alacak. Türkiye coğrafyası ve eğitim temelleri ise yaklaşık yüzde 30’luk bir oranla sınavın kapsamını oluşturacak. Bu sınavın sonuçlarına göre öğretmen adayları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilecek hazırlık eğitimine katılmaya hak kazanacak.
NTV