Milletvekili sayısını düşürün!

Abone Ol

Kendimi bildim bileli milletvekili “dokunulmazlığı” tartışılır. En şiddetli tartışmalar da adi suçlardan kovuşturulan bazı kişilerin yerel güçleri sayesinde milletvekili seçilip kovuşturmadan kurtulması durumlarında baş gösterir. Ama hep aynı sözler söylenir; “şu durumlarda dokunulmasın bu durumlarda dokunulsun” lafları gider gelir.

Durum böyle olunca her tartışmada da siyaset biraz daha itibar kaybeder. Kamuda tasarruf tedbirleri alınacakmış! Milyarlarca dolar köprü yol şehir hastanelerine ödemelerden tasarruf olacak Milletvekili ve bürokratın sınırsız lüks şatafatlı harcamalarına kısıtlama getirilecek mi? Yoksa aldatma yanıltma korkutmayla irade sakatlanmaya devam mı?

Ülkemiz ekonomik olarak zor günlerden geçiyor. Tasarruf diyorlar. Tasarruf edin israfa kaçmayın diyorlar. O zaman bir tasarruf da TBMM çatısında yapalım vekil sayısını 300’e düşürelim”

Türkiye’nin bu ekonomik darlığında insanlar arayış içinde. Herkes tasarruf tedbiri uygular oldu. Harcamalar kısıldı. Zorunlu harcamalar dışına çıkan neredeyse yok. Bu arada bana mesaj atanlar, TBMM çatısında da tasarrufa gidilmesini, israfın son bulmasını, lüzumsuz harcamaların ortadan kaldırılmasını, şişirilmiş danışman kadrolarının kaldırılmasını istiyor.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi açıklanınca hafızamı zorladım. Aynı tedbirler daha önce fedalarca uygulanmış ama bir sonuç alınamamış. AK Parti döneminde, 1.11.2006 tarihinde, dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından aşağıdaki Tasarruf Tedbirleri Genelgesi yayınlamıştır:

“Bu çerçevede, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerinin Kırtasiye Alımları, Büro Malzemesi Alımları, Diğer Kırtasiye ve Büro Malzemesi Alımları Büro ve İşyeri Mal ve Malzeme Alımları, Büro ve İşyeri Makine ve Teçhizat Alımları, (Diğer Dayanıklı Mal ve Malzeme Alımları, Büro ve İşyeri Mefruşatı Alımları, (Taşıt Alımları ekonomik kodlarından harcama yapılması 01.11.2006 tarihinden itibaren durdurulmuştur.”

Bu şimdiye dek, AK Parti döneminde de tanık olduğumuz ilk tasarruf genelgesi değil. Hem Yılmaz hem Şimşek “bu defa farklı olacak” dediler. Öncelik “kamuda verimlilik” olacakmış; uygulamada göreceğiz.

SİYASET SAHNESİ HAREKETLİ

Genel ve yerel seçimlerin üzerinden çok fazla bir süre geçmeden Ankara’da siyaset sahnesi hareketli. İYİ Parti’den istifalar birbiri ardında gelirken, CHP Lideri Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etmesi siyasette yumuşama sinyalleri veriyor.

Bu gelişmeler üzerine siyasette kartlar yeniden karılmaya başlandı. Bazı isimler yeni parti kurmak için çalışmalar devam ederken, diğer taraftan İYİ Parti’den istifa eden millet vekillerinin hangi partiye geçeceği merak konusu oldu. Partiler arası geçişler önümüzdeki günlerde de devam edeceğe benziyor. Mesela Gelecek Partisi’nden iki milletvekilinin partisinden istifa ederek AK Parti saflarına geçeceği geldi kulağıma. Bu isimlerden birisi Gelecek Parti’nin kurucularından olan İstanbul Milletvekili Selim Temurci, diğer isim kesinleşmediği için sizlerle paylaşamıyorum.

Gelelim Yeniden Refah’ın durumuna. Gerçekten Yeniden Refah Partisi yükselişte mi? Yerel seçimlerde AK Parti’nin oy düşüşünde Yeniden Refah Parti’nin payı var mı? Yerel seçimlerde CHP’nin birinci parti olarak çıkması ne kadar doğru?

DEVAM EDECEK…