Politika

Milletvekili Ösen’den Tarım Bakanı’na acil çözüm çağrısı: Domatesler tarlada kalma tehlikesiyle karşı karşıya

Abone Ol

DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, düşük alım fiyatları nedeniyle zor durumda kalan domates üreticilerinin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı. Ösen, bu yıl domateslerin tarlada kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya acil çözüm çağrısında bulundu.

Ösen, domates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları İzmir Kınık’ta traktör konvoyu oluşturup kornolarına basarak, Manisa Turgutlu’da mahsulleriyle birlikte tarlalarını sürerek ve Bursa’da otoyolu trafiğe kapatarak dile getirdiklerini belirtti. Bu eylemlerle çiftçilerin haklı isyanlarını ortaya koyduklarını söyleyen Ösen, Tarım ve Orman Bakanı’nın bu taleplere duyarsız kalmaması gerektiğini ifade etti.

TARIM POLİTİKALARI ÜRETİCİLERİ ZORLUYOR

Ösen, 2024 yılında kilogram maliyeti 3 ila 4 lira arasında değişen domatesin, alım fiyatının 1.7 lira olarak belirlendiğini söyledi. 2023 yılında 3 lira olan alım fiyatının bu yıl neredeyse %50 oranında düştüğünü belirten Ösen, geçen yıl uygulanan ihracat yasağının ve plansız tarım politikalarının bu duruma yol açtığını vurguladı. Domateslerin ve salçalık domateslerin tarlada kalma tehlikesinin ortaya çıktığını ifade eden Ösen, hükümetin acil önlemler alması gerektiğini söyledi.

DOMATES İSRAFI EKONOMİYİ ZORLUYOR

Türkiye’nin domates üretiminde dünya çapında önemli bir yer tuttuğunu belirten Ösen, binlerce çiftçinin emek verdiği bu sektörde alım fiyatlarının düşük olmasının sadece çiftçileri değil, ülke ekonomisini de olumsuz etkilediğini söyledi. “Gerçeklikten uzak ulusal tarım politikaları yüzünden salçalık domateslerin tarlada çürütülmesi israftır. Tasarruf tedbirleriyle vatandaşın kemerlerini sıkan hükümetin domates israfına göz yumması ikiyüzlülüktür” diye konuştu.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI’NA SORU ÖNERGELERİ

Ösen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

  1. 2024 yılında Türkiye’nin toplam domates üretimi ne kadar olacaktır?
  2. Bu yıl domateslerin ne kadarının tarlada kalması beklenmektedir?
  3. Domates ve salçalık domates üretimi içerisinde sözleşmeli üretim oranı nedir?
  4. Sözleşmeli üretim içerisinde domates alımında beklenen “fire” oranı kaçtır?
  5. Vergi borçları silinen şirketlerin olduğu bilinirken, düşük alım fiyatları karşısında zor durumda kalan domates üreticileri için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın almayı düşündüğü önlemler ve destek kampanyaları nelerdir?