Michigan Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırmada, işitme sorunu olmayan farelerin işitme yetilerindeki farklılıklar incelendi. Araştırmada, farelerin iç kulaktaki işitme kısmı olan kokleadaki spiral ganglion nöronları ile duyusal reseptörler arasındaki sinaps yoğunlukları değiştirilerek işitme yetilerindeki değişimler gözlemlendi.

Çalışma, genetiği değiştirilmiş sağlıklı, genç fareler üzerinde yapıldı. Farelerin işitme duyuları 8-15 haftalık dönemlerde test edildi ve 16. haftada koklea dokularındaki neurotrophin 3 proteini ile sinaps yoğunluğu ölçüldü. Bu süreçte, duyusal reseptör hücrelerindeki neurotrophin 3 proteininin aktivitesi artırılarak veya azaltılarak sinaps yoğunluğu değiştirildi. Araştırmada, sinaps yoğunluğunun artırıldığı farelerin işitme duyularının geliştiği keşfedildi. Daha önce işitme kaybı yaşayan fareler üzerinde yapılan benzer çalışmaların ardından, bu yöntemin sağlıklı farelerde de başarı gösterdiği belirtildi.

Redmi Pad SE 8.7 ufukta göründü Redmi Pad SE 8.7 ufukta göründü

Genetiği değiştirilmemiş fareler ile sinaps yoğunluğu artırılmış farelerin işitme duyuları karşılaştırıldığında, sinaps yoğunluğu artırılan farelerin diğerlerine göre çok daha iyi işittiği ve işitsel uyarıcılara daha iyi tepki verdiği gözlemlendi. Bu çalışmada, duyusal reseptörlerdeki sinaps yoğunluğunun işitme yeteneği ile doğrudan bağlantılı olduğu sonucuna varıldı. Bu bulgunun, insanların işitme yetisini geliştirmede kullanılabileceği kaydedildi.

Araştırma, "PLOS Biology" dergisinde yayınlandı.

Kaynak: TRT Haber