MHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde İzmir'in tarımsal potansiyelini ve bu alandaki ihtiyaçlarını dile getirdi. Osmanağaoğlu, İzmir’de 293 tarımsal kooperatif bulunduğunu ve yaklaşık 150 bin ailenin tarımla uğraştığını vurgulayarak, şehrin tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu belirtti.
TARIMIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Osmanağaoğlu, çiftçilerin yüksek girdi maliyetlerinden olumsuz etkilendiğini ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının adil bir şekilde azaltılmasının önemli olduğunu belirtti. Tarımsal sürdürülebilirlik için verilen devlet desteklerinin değerli olduğunu ifade ederek, sektörün kurumsal bir yapıya kavuşmasının önemine dikkat çekti.
İZMİR'İN TARIM POTANSİYELİ
İzmir'in tarım alanlarının yüzde 28,4’üne yayıldığını belirten Osmanağaoğlu, bu alanların yüzde 60’ının sulanabilir olduğunu, ancak sulama kapasitesinin artırılması gerektiğini ifade etti. İzmir’in 322 bin hektarlık tarım alanı içinde tarlaların yüzde 42, zeytin alanlarının yüzde 28, sebze alanlarının yüzde 11, meyve alanlarının yüzde 10 ve bağların yüzde 3,6 oranında yer tuttuğunu açıkladı.
BEKLENTİLERİ DE DİLE GETİRDİ
“2025-2027 Bitkisel Üretim Desteklemeleri” kapsamında zeytin ve zeytinyağı gibi stratejik ürünlere verilen destek miktarının artırılmasının gerekliliğine işaret eden Osmanağaoğlu, pamuk ve zeytin üreticilerinin artan maliyetler karşısında desteklenmesi gerektiğini belirtti. Çiftçilerin elektrik girdisi ve tarımda teknolojinin desteklenmesi konularında da iyileştirme beklentisini aktaran Osmanağaoğlu, pamuk primlerinin artırılması gerektiğini söyledi.
VETERİNER HEKİMLERİN ATAMA SORUNU
Atanmayı bekleyen veteriner hekimlerin de sıkıntılarına değinen Osmanağaoğlu, her yıl yaklaşık 14 bin veteriner hekimin KPSS'ye girdiğini fakat sadece 400 kişinin atanabildiğini, bu sayının yükseltilmesi gerektiğini belirtti.