31 Mart Cuma günü açıklanan verilere göre; Türkiye'de mevduatın en yoğun olarak bulunduğu dilim olan 3 aya kadar vadeli mevduatlarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı ortalama faiz 24 Mart haftası itibariyle yüzde 28,10 seviyesine yükseldi. Bu oran 2003 yılından beri mevduat faizlerinin geldiği en yüksek seviye oldu. 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz ilk kez 2009 yılında tek hanelere düşmüş ve ardından dalgalı seyirde devam etmişti. 2015 yılında tekrar çift hanelere gelmiş ve 2019 yılında, yüzde 27,2 ile yeni zirveye en yakın noktayı görmüştü.
Verileri incelediğimizde rekor olarak adlandırılan bu seviyelerin bile kur artışı ile kıyaslandığında düşük kaldığı ve faizlerin sınırlandırılmış olduğu görülmektedir. Keza enflasyon oranlarındaki yıl bazlı değişim ile yapılan karşılaştırmalarda da benzer rasyolar ortaya çıkmaktadır. Genel ekonomik konjonktürde, mevduat faizlerinin 20 yılın zirvesine çıkması, enflasyon ve döviz kurundaki artış nedenleriyle gerçekleşmiştir. Buna rağmen kur ve enflasyon oranındaki değişime paralel olarak gerçekleştiğini söylemek pek mümkün değildir. Bu durumun ekonomik etkileri olabileceği gibi, bireysel yatırımcılar için de fırsatlar sunabilir. Ancak, uzun vadeli ekonomik istikrar için sürdürülebilir bir çözüm bulunması gereklidir.
Sonuç olarak, mevduat hesaplarına yatırım yapmanın avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Mevduat hesapları, yatırımcılara güvenli bir yatırım imkanı sunar ve faiz oranlarındaki artış nedeniyle daha yüksek getiriler elde edilebilir. Ancak aynı zamanda, enflasyon nedeniyle gerçek getiri azalabilir ve uzun vadeli yatırımlara kıyasla getirisi sınırlı kalabilir. Mevduat faizlerindeki artış, riskli yatırım araçlarından uzak kalmayı tercih eden yatırımcılar için pozitif bir gelişme olabilir. Bununla birlikte her zaman olduğu gibi, yatırım kararları kişisel tercihlere, risk toleransına ve finansal hedeflere uygun olarak finansal okuryazarlık çerçevesinde verilmelidir.
Gelecek hafta verilerin açıklanacağı takvimden önemli olanları aşağıda paylaşıyorum.
Ekonomik Veri Takvimi
10 Nisan 2023, Pazartesi Türkiye Cari İşlemler Dengesi (USD)
10 Nisan 2023, Pazartesi Türkiye Mevsimsel Düzeltilmiş İşsizlik Oran
11 Nisan 2023, Salı Türkiye Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)
11 Nisan 2023, Salı Türkiye İmalat Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)
11 Nisan 2023, Salı Euro Bölgesi Perakende Satışlar (Aylık-Yıllık)
12 Nisan 2023, Çarşamba ABD TÜFE (Aylık)
13 Nisan 2023, Perşembe Almanya TÜFE (Aylık-Yıllık)
13 Nisan 2023, Perşembe İngiltere GSYH (Aylık-Yıllık)
13 Nisan 2023, Perşembe İngiltere Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)
13 Nisan 2023, Perşembe İngiltere Dış Ticaret Dengesi (GBP)
13 Nisan 2023, Perşembe Euro Bölgesi Sanayi Üretimi (Aylık-Yıllık)
13 Nisan 2023, Perşembe OECD İşsizlik Oranı
13 Nisan 2023, Perşembe ABD ÜFE (Aylık-Yıllık)
14 Nisan 2023, Cuma Türkiye Tarım ÜFE (Aylık-Yıllık)
Ekonomi ve Finans Sözlüğü
Negatif Reel Getiri: Gerçekleştirilen yatırımdan sağlanan gelirin, enflasyon oranından düşük olması sebei ile reel olarak kar elde edilememesidir.
Hazine Bonosu: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan bir yıldan kısa vadeli borçlanma senetleridir.
Sermaye Piyasası: Bir yıldan uzun vadeli yatırım araçlarının ihraç edildiği ve işlem gördüğü piyasalardır.
İletişim: hale.tok@finansalpusula.com