Eğitim

MEB'den öğrencileri sevindiren açıklama: Yeni sınav takvimi açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı, 6, 7, 9 ve 10. sınıf öğrencileri için ortak sınav takvimini güncelledi. Artık öğrenciler, yazılı sınavlarını daha geniş bir kademede gerçekleştirecek. Yeni düzenlemeyle sınav sonuçları için toplu listeler yayımlanmayacak ve öğrencilerin performansı bireysel olarak değerlendirilecek.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 6, 7, 9 ve 10. sınıf öğrencilerini ilgilendiren önemli bir duyuru yaptı. Ülke genelindeki tüm resmi ve özel ortaokullarda, imam hatip ortaokullarında ve ortaöğretim kurumlarında uygulanacak yeni sınav sistemi hakkında detaylar paylaşıldı.

YENİ SİNAV KADEMELERİ

MEB, ilk kez 6. ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanan ortak sınavların kapsamını genişletti. Bu yıl itibarıyla, 6 ve 7. sınıflar ile 9 ve 10. sınıflarda ortak sınavlar gerçekleştirilecek. Aşağıda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılına ait yazılı sınav tarihleri verilmiştir:

1. Dönem 1. Yazılı Sınavları:

  • 6. sınıf Türkçe: 30 Ekim 2024, Çarşamba
    1. sınıf Matematik: 31 Ekim 2024, Perşembe
    1. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: 30 Ekim 2024, Çarşamba
    1. sınıf Matematik: 31 Ekim 2024, Perşembe

1. Dönem 2. Yazılı Sınavları:

  • 7. sınıf Türkçe: 2 Ocak 2025, Perşembe
    1. sınıf Matematik: 3 Ocak 2025, Cuma

2. Dönem 1. Yazılı Sınavları:

  • 6. sınıf Türkçe: 24 Mart 2025, Pazartesi
    1. sınıf Matematik: 25 Mart 2025, Salı
    1. sınıf Türkçe: 27 Mart 2025, Perşembe
    1. sınıf Matematik: 28 Mart 2025, Cuma
    1. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı: 24 Mart 2025, Pazartesi
    1. sınıf Matematik: 25 Mart 2025, Salı

ÖĞRENCİ TOPLU LİSTELERİ YAYIMLANMAYACAK

MEB, yapılan ortak yazılı sınavların sonuçlarına göre öğrenci toplu listelerinin yayımlanmayacağını duyurdu. Okul ve sınıflar arasında karşılaştırmalı veri çıkarmak mümkün olmayacak. Bu durum, sınavlarda uygulanacak soruların, öğrencilerin bilişsel düzeyde kazanımlarını ölçen maddelerden oluşacağı anlamına geliyor.

DİL SINAVLARI İKİ AŞAMALI OLACAK

Dil derslerinin sınavları, yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecek. Yazılı sınavlarda okuma ve yazma becerileri, uygulamalı sınavlarda ise dinleme ve konuşma becerileri ölçülecek. Uygulamalı derslerin sınavları, her şubede aynı kazanımları ölçecek şekilde yapılacak.

GERİ BİLDİRİM VE ANALİZLER

Öğrenci cevaplarının puanlanmasının ardından, cevap kağıtları öğrencilere gösterilecek. Cevap kağıtları, öğretmen tarafından öğrenciye eksik veya yanlış öğrenmelerine yönelik notlar alınarak değerlendirilecek. Her sınav sonrası öğretmenler, öğrenci cevaplarına yönelik analiz yaparak geri bildirimde bulunacak.

Bu yenilikler, öğrencilerin değerlendirilmesi ve öğrenme süreçlerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. MEB'in yeni sınav düzenlemeleri, eğitim kalitesini artırmayı hedefliyor.