Garanti BBVA, sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde deniz ekosisteminin korunmasını önceliklendirdiği Mavi Nefes Projesi ile 2024 yılı boyunca Fethiye-Göcek ve Saros Körfezi’nde deniz çayırları ve mercanların korunmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Proje, iklim kriziyle mücadeleye katkı sağlamayı ve denizlerdeki biyoçeşitliliği iyileştirmeyi hedefliyor.

Saros Ve Göcek Sualtı (2)

Mavi Nefes Projesi, Garanti BBVA ve DenizTemiz Derneği/TURMEPA iş birliğiyle hayata geçiriliyor. 2024 yaz döneminde yapılan çalışmalar kapsamında, Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Saros Körfezi’nde deniz çayırı Posidonia oceanica ve mercanların korunması için transplantasyon, ekim ve izleme çalışmaları yapıldı. Bu sayede, deniz ekosisteminin güçlendirilmesi ve biyolojik çeşitliliğin artırılması amaçlanıyor.

Fethiye-Göcek bölgesinde Manisa Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ergün Taşkın’ın liderliğinde yürütülen çalışmalarda, deniz çayırı türü Posidonia Oceanica’nın transplantasyonu ve yayılışı izlendi. 9 farklı istasyonda yapılan çalışmalar sonucunda, ekimi yapılan fidelerin %70’inin canlılığını koruduğu belirlendi. 50 balık türü de bu alanda tespit edilerek biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik önemli veriler elde edildi. 2024 yılındaki hedef ise 10.000 fide transplantasyonu ile ekosistemi güçlendirmek.

Saros Ve Göcek Sualtı (3)

Lağım suları evleri bastı! Nazilli’de sağanak yağış nedeniyle mahsur kalan aile kurtarıldı Lağım suları evleri bastı! Nazilli’de sağanak yağış nedeniyle mahsur kalan aile kurtarıldı

Saros Körfezi'nde ise İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan’ın liderliğinde gerçekleştirilen projede, 19 farklı noktada 23 dalış yapılarak 382 tür tespit edildi. Bu çalışmada, Sarı Gorgon kolonileri gibi biyolojik çeşitliliği artıran habitatlar haritalandırıldı. Deniz çayırlarının karbon yutak alanı olarak iklim değişikliğiyle mücadelede taşıdığı öneme dikkat çekildi.

Deniz çayırları, dünya genelinde yıllık 50 milyar ton karbon emisyonu üretilen iklim krizi bağlamında kritik öneme sahip doğal oksijen kaynaklarıdır. Deniz çayırları ve mercanlar, yalnızca deniz ekosistemi için değil, aynı zamanda kıyı erozyonunu engelleme ve biyoçeşitliliği koruma açısından da hayati bir rol oynar. Ancak bu ekosistemler, kıyı yapılaşması, kirlilik ve deniz suyunun ısınması gibi tehditlerle karşı karşıyadır.

Kaynak: İHA