Sağlık

Mavi dil hastalığı: Korkutucu görünüşe sahip hastalık

Mavi Dil Hastalığı, ismiyle ilk karşılaşıldığında insanları endişelendiren bir hastalıktır. Ancak, bu hastalık genellikle ciddi bir tehdit oluşturmayan bir sağlık sorunudur.

Abone Ol

DOĞUKAN EMEKLİ-EGE TELGRAF- Mavi Dil Hastalığı, tıbbi terimiyle "geographic tongue" veya "benign migratory glossitis," ağız içinde dil yüzeyinde görülen bir tür dil inflamasyonudur. Dilin yüzeyi, dildeki papillaların kaybı nedeniyle düzensiz ve kırmızı lekelerle kaplıdır. Uzmanlar bu lekelerin zamanla genellikle beyaz veya mavi bir renk aldığını ve dilin yüzeyinde hareket ettiğini, bu nedenle "migratory" (gezici) terimi kullanıldığının altını çiziyor.

MAVİ DİLİN SEBEPLERİ NE?

Mavi Dil Hastalığı, genellikle ağızda yanma veya acıya neden olur. Uzmanlar hastalığın diğer belirtiler arasından dilin düzensiz bir görünümü, kırmızı veya beyaz yamaların oluşmasının, dilin yüzeyinin pürüzlü bir hissinin olmasının belirtiler arasında yer aldığının altını çiziyor. Uzmanlar hastalığın tam olarak nedeninin bilinmediğini bazı faktörlerin riski artırabileceğinin altını çiziyor. Aynı zamanda uzmanlar genetik yatkınlık, sigara içmenin ve ağız hijyeni sorunları gibi faktörlerin oluşmasının hastalık riskini artırdığını söylüyor.

MAVİ DİLİN TEŞHİSİ

Mavi Dil Hastalığı, genellikle ağız muayenesi sırasında teşhis edilir. Doktor, hastanın dilini inceleyerek ve diğer belirtileri sorgulayarak tanı koyar. Özel bir test veya görüntüleme gerektirmez. Tedavi konusunda, hastalığın ciddiyetine bağlı olarak birkaç yaklaşım olduğunu aktaran uzmanlar ağız içi gargaraların dilin yanmasını ve ağrısını hafifletebildiğini belirtiyor.