A.BUĞRA TOKMAKOĞLU /EGE TELGRAF-İzmir’in komşu şehri Manisa, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden. İzmir-İstanbul Otoyolu’nun devreye girmesi, yapımı yıllardır yılan hikayesine dönen Sabuncubeli Tüneli’nin tamamlanmasıyla beraber İzmir’den 15-20 dakikalık bir yolculukla ulaşılabilen Manisa, eskisinden çok daha kolay bir şekilde ulaşılabilen bir merkeze dönüştü.

İzmir’de yaşayan birçok kişinin sanayi bölgesi, üniversite gibi bağlantılara sahip olduğu şehre her gün İzmir’den binlerce kişi günübirlik çalışmaya, eğitim görmeye ya da arkadaş, akraba ziyareti yapmak üzere gidiyor.

Yine aynı şekilde Manisalıların da bir ayağı İzmir’de. Manisalılar İzmirlilerin aksine ağırlıklı olarak alışveriş yapmak, eğlenmek, yeme-içme alternatiflerini değerlendirmek ve yeni yerler keşfetmek için İzmir’i ziyaret ediyor.

İzmirlilerin Manisa’yı zorunlu ihtiyaçlar dışında ziyaret edip keşfetmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Son yıllarda birbiri ardına açılan nitelikli yeme-içme mekanları Manisa’yı ziyaret etmek için yeni fırsatlar sunuyor.

Spil Dağı Milli Parkı başta olmak üzere muhteşem doğasıyla ziyaretçilerine benzersiz deneyimler sunan Manisa’nın kurulu olduğu bereketli tarım toprakları ise yüzlerce yıldır Manisa’yı ön plana çıkarıyor.

Sultaniye Üzümü, Akhisar Zeytini ve Zeytinyağı, sebze-meyve üretimiyle öne çıkan çok sayıda tarımsal değere sahip olan Manisa, gezilecek görülecek doğal ve tarihi güzellikleri ile de cezbedici güzellikte.

Akhisar ve Salihli gibi gastronomi cenneti ilçelerin Manisa’nın önüne geçen tanınırlığı ve bilinirliğinin Manisa için de etkin bir biçimde kullanılması planlanıyor.

İzmir'e yakınlığı ile öne çıkan Manisa, tarihi ve doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen bir hazine. İzmir'den günübirlik bir kaçış için ideal olan bu şehir hem tarihi mekanları hem de doğal güzellikleri ile her zevke hitap ediyor.

S P İ L D A G İ

GEZİLECEK YERLER

Manisa tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir.  Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şehzadeler’in yetiştirildiği önemli bir merkez olan kentte Osmanlı döneminin izlerini yemyeşil kent merkezinde bulmak mümkün.

Spil Dağı Milli Parkı: Yeşilin her tonunu barındıran bu milli park, doğayla iç içe bir yürüyüş yapmak için ideal. Milli Park’ta bulunan Spil Dağı Mağarası da görülmeye değer.

İzmirlilerin birçoğunun yılın ilk karını görmek için tercih ettiği Spil, izcilik ve doğa sporları gibi farklı aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Dağın Manisa kent merkezini gören kesiminde şahane bir manzara ve tertemiz hava var.

Niobe (Ağlayan Kaya): Manisa ile ismi özdeşleşen Ağlayan Kaya (Niobe) kentin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Yanı başına yapılan anfi tiyatronun su kaynaklarına zarar vermesi sebebiyle üzerindeki su akışı kesilen Niobe, Manisa’da göreve yeni başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in de yeniden cazibe merkezine dönüştürmek için söz verdiği sembol yapılardan.

M A N İ S A B İ T P A Z A R İ

Spil’e sırtını veren Niobe’nin eski günlerdeki gibi ‘Ağlayan kaya’ya dönüşmesi için Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor. Ağlayan Kaya’ya yürüme mesafesindeki Tarihi Kır Kahvesi ise Manisa kent merkezinde tam anlamıyla bir cennet.

Manisa, büyük şehir olmasına rağmen kent merkezinde kişi başına en çok yeşil alan düşen şehirlerden biri. Bu hissi şehir merkezinde attığınız her adımda hissediyorsunuz. Tarihi Kır Kahvesi de bu yemyeşil temiz havayı en iyi hissedebileceğiniz yerlerden.

Y E N İ H A N

Yeni Han: Yeni Han, Manisa kent merkezinde yerel halk tarafından Bitpazarı olarak bilinen tarihi bir bölgede yer alıyor. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Yeni Han, son olarak 2001 yılında kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçmiş.

İçerisinde 33 dükkânın bulunduğu Yeni Han’da yöreye özel cilveli kahveyi içip, tarihi geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Han içerisinde kadın emeği el ürünleri satan bir de küçük bir işletme var.

Sultan Camii ve Külliyesi: Manisa’da Osmanlı döneminin en önemli yapıları arasında gösterilen Sultan Camii ve Külliyesi, tarihi Mesir Macunu Festivali sırasında macunun saçımının yapıldığı ana nokta olarak biliniyor.

Sultan Camii külliyesi Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından 1522 yılında yaptırılmış. Caminin çevresinde çok geniş bir yeşil alan ve güzel organize edilmiş park bulunuyor. Burası Manisalıların sıkça soluklanmaya, vakit geçirmeye geldiği kent merkezindeki en büyük sosyal alanlardan biri.

Manisa kent merkezi ile olduğu kadar çevre ilçeleri ile de çok sayıda cazibe merkezine ev sahipliği yapıyor. Köftesi, zeytini ve zeytinyağı ile Akhisar, Hıristiyanlar için kutsal kabul edilen 7 kiliseden birine sahip. Tepe Mezarı’nı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Lidyalıların merkezi olarak bilinen Sart Antik Kenti, Kula bölgesindeki peribacaları, Salihli Adala Kanyonu gibi doğal ve tarihi güzellikler Manisa’ya sadece yarım saat uzaklıkta.

Manisa mutfağı da oldukça zengin. Şehrin yöresel lezzetleri arasında yoğurtlu Manisa kebabı, tahinli pide, üzüm pekmezi, kuru üzüm, şifalı mesir macunu yer alıyor. Manisa'ya gittiğinizde bu lezzetleri tatmayı unutmayın.

İzmir'e yakınlığı, tarihi ve doğal güzellikleri ile Manisa keşfedilmeyi bekleyen bir şehir. Günübirlik bir kaçış için ideal olan Manisa'da hem tarihi mekanları gezebilir hem de doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Manisa kebabı ile gününüzü sonlandırabilirsiniz.

Kaynak: EGE TELGRAF