Ekonomi

Malatya’da alabalık üretimi deprem sonrası devlet desteğiyle yeniden canlanıyor

6 Şubat 2023 depremlerinin yıkıcı etkilerine rağmen Malatya'da alabalık üretimi, devlet destekleriyle toparlanma sürecine girdi. Bu yıl üretim 6 bin 280 tona ulaşırken, alabalık sektörü yeniden eski günlerine dönmeye başladı

Abone Ol

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük zarar verdiği Malatya’da, su ürünleri sektöründe önemli bir gelişme yaşanıyor. Depremin ardından üretimi düşen alabalık ve alabalık yavrusu sektörü, devletin sunduğu teşviklerle yeniden ayağa kalkıyor. Depremde zarar gören 22 tesisin yeniden faaliyete geçmesiyle alabalık üretimi, geçen yıla göre büyük bir artış gösterdi.
 

ALABALIK ÜRETİMİ YENİDEN ARTIYOR

İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Malatya’nın bitkisel ve hayvansal üretim potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Su ürünlerinde de geniş bir üretim alanına sahip olduklarını vurgulayan Akar, kent genelindeki 48 tesisin porsiyonluk alabalık üretimine devam ettiğini söyledi. 2023 yılında 4 bin ton olan alabalık üretiminin, bu yılın 9 ayında 6 bin 280 tona ulaştığını ifade eden Akar, üretimi 10 bin tona çıkarma hedeflerinin olduğunu belirtti.

Alabalık yavrusu üretiminde ise 53 milyon kapasiteye ulaşmayı planladıklarını dile getiren Akar, şu an 13 tesiste 31 milyon yavru alabalık üretiminin devam ettiğini kaydetti.
 

DEPREMZEDELERE 13,5 MİLYON LİRA DESTEK

Devletin su ürünleri üreticilerine sağladığı desteklerden de bahseden Akar, depremin etkilediği üreticilere toplamda 13,5 milyon liralık yardım yapıldığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kilogram başına 1 lira 80 kuruş destek sunduğunu hatırlatan Akar, üreticilerin ekonomik yatırımlar ve tesis yapımı konusunda da teşvik edildiğini belirtti.
 

BÖLGEDEKİ ÜRETİCİLER UMUTLU

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü Mahallesi'nde alabalık yavrusu üreten Gökçe Dulkadir, deprem sonrası yaşanan zorluklara rağmen üretime devam ettiklerini ifade etti. Dulkadir, "135 ton canlı alabalık ve 14 milyon alabalık yavrusu üretim kapasitemiz var. Üretimimizi ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya satıyoruz," dedi.