Nihat AK/EGE TELGRAF- Vatandaşın sorunlarına çözüm üretmek için çalmadık kapı, sıkmadık el bırakmayan muhtarlar, özveriyle dolu yürekleriyle halkın dertlerine derman olurken, kendi sorunlarının gölgelerinde kayboluyor. Yıllık izin, doğum izni, ikramiye, yeşil pasaport ve muhtarlık bütçesi gibi meseleler, bu fedakarların gündeminde yer bulsa da, kendi karanlıklarını aydınlatmayı başaramıyorlar. Demokrasinin temel taşı muhtarlar sorunlarını Ege Telgraf’a değerlendirdi.
‘KADIN MUHTAR DEĞER KATIYOR’
Kadın muhtarların artı değer kattığını belirten Kasımpaşa Muhtarı Birgül Gündem, "Muhtarlık benim için aileden gelen bir miras. Babam ve ağabeyim bu görevi yaptı, şimdi ben bir kadın olarak sürdürüyorum. Kadınların empati yeteneği sayesinde, mahallemizdeki insanların ihtiyaçlarını daha derinlemesine anlıyoruz. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve dezavantajlı kesimler için çözümler üretirken, onların yaşadıkları zorlukları daha iyi kavrayabiliyoruz. Kadınlar, sorunlara sadece teknik değil, duygusal ve insani çözümler getirme konusunda bir adım önde. Ayrıca kadınlar olarak mahallede dayanışmayı ve birlik duygusunu güçlendirmeye çalışıyoruz. Her zorluğu birlikte aşabileceğimize inanıyoruz. Kadınların yerel yönetimlerde daha fazla yer alması, toplumsal cinsiyet eşitliği için de çok önemli. Bizler, mahallemize hizmet ederken aynı zamanda genç kadınlara ve kız çocuklarına rol model oluyoruz. Belediye ve kaymakamlık tasarruf tedbirleri nedeniyle bütçe sıkıntıları yaşıyor. Ama biz kadınlığın verdiği ayrıcalıkla alternatif çözümler üretebiliyoruz. Hiçbir kaynağımız olmasa da hayırseverlerimizin küçük destekleriyle büyük sonuçlar elde ediyoruz. Estetik ve düzeni de önemsiyoruz; mahallemizi daha yaşanabilir hale getirmek için küçük dokunuşlar yapıyoruz. Kadın muhtarlar olarak, mahallemizde sadece sorun çözmekle kalmıyor, topluma değer katıyoruz" dedi.
‘TALEPLER YETKİMİZ DIŞINDA’
Muhtarlar olarak yerel yönetimlerin en önemli parçalarından biri olduklarını dile getiren Menderes Muhtarlar Dernek Başkanı İbrahim Tonbul, “Demokrasinin temel taşıyız ancak görevimizi yerine getirirken farklı zorluklar yaşıyoruz. Tarımdan turizme, kırsaldan sanayiye çok çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Kırsal mahallelerde altyapı ve tarımsal sorunlar; sanayi bölgelerinde çevresel problemler; turizm bölgelerinde ise sezonluk nüfus artışının getirdiği zorluklar bizi oldukça zorluyor. Ortak sıkıntılarımızdan biri maddi desteğimizin olmaması. Geçtiğimiz dönem muhtarlık ve muhtarlar derneği başkanlığı yapmış olan arkadaşımız şu anda belediye başkanı olması nedeniyle bunun faydalarını görüyoruz. Buna rağmen bazen kendi imkanlarımızla sorun çözmeye çalışıyoruz, bu da bizi zorluyor. Ayrıca, yetkimiz dışındaki pek çok konuda da vatandaşlardan talepler geliyor, ama bu talepleri karşılamakta yetersiz kalabiliyoruz. Muhtarlık, sadece bir kamu görevi değil, gönül işi. Ancak devletimizin bize daha fazla destek vermesi, mahallelerimizin refahını artırmak için kritik öneme sahip. Muhtarlıklara kullanabilecekleri bütçelerin oluşturulması elimizi güçlendirecektir” diye konuştu.
‘BEL KEMİĞİYİZ’
Muhtarlık makamının yerel yönetimlerin bel kemiği olduğuna dikkati çeken Bornova Muhtarlar Derneği Başkanı Zeki Güler, “Halkla devlet arasında köprü vazifesi görerek, vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm üretmeye çalışıyoruz. Ancak, bu görevi hakkıyla yerine getirebilmek adına daha fazla desteğe, daha etkin yetkilere ve haklara sahip olmamız gerekiyor. Öncelikle, muhtarlara doğum izni verilmesi gereklidir. Kadın muhtarlarımız için bu hak, iş-özel hayat dengesini sağlamaları adına elzemdir. Yıllık izinler de biz muhtarlar için önemli bir ihtiyaçtır. Yeşil pasaport talebimiz ise muhtarların ülkemizi yurtdışında temsil edebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Diğer kamu görevlilerine tanınan bu hakkın muhtarlara da verilmesi gerekmektedir. Muhtarlıklara bütçeden pay ayrılması da olmazsa olmaz bir taleptir. Birçok muhtarlık temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Mahallelerimizde halkımıza daha iyi hizmet verebilmek için bütçeden pay ayrılması şarttır. Bu kaynaklar, projelerimizi hayata geçirmemizi ve mahallelerimizin refahını artırmamızı sağlayacaktır. Yetkilerimizin genişletilmesi gerekmektedir. Vatandaşların taleplerine daha hızlı ve etkili çözümler üretebilmemiz için bize ek yetkiler verilmelidir. Bu sayede bürokratik engelleri aşarak mahallelerimizde daha hızlı çözümler üretebiliriz. Yetkilerin tanınması, bizim de elimizi güçlendirecektir” şeklinde konuştu.
‘HALK İÇİN VARIZ’
Vatandaşların sorunlarını çözmek için gecesini gündüzüne katan muhtarların önemli sorunlarının da olduğuna dikkati çeken İzmir Muhtarlar Federasyonu Başkanı Sedat Erşahin, “Muhtarlarımızın bazı haklarının eksik olduğunu düşünüyoruz, iyileştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yeşil pasaport sahibi olmak muhtarlarımızın da hakkıdır. Emekli maaşı alan muhtarlarımızın yılda en az bir kez emekli maaşlarına prim yansımasını istiyoruz. Bu onların emekli maaşlarının artması anlamına geliyor. Yıllık izin haklarımızla ilgili de bir durum var. Yıllık izne çıktığımızda yerimizi azaya bıraktığımızda maaşlarımızdan kesinti yapılıyor. Bu noktada, yıllık bir ay ücretli izin hakkımızın olması gerektiğini düşünüyoruz. Mahalle nüfuslarında büyük bir dengesizlik olabiliyor, onu da ilerleyen günlerde düzeltecekleri yönünde bilgi alıyoruz. Muhtarlar olarak, bizler vatandaşlarımızı mağduriyetlerini gidermek için Kaymakamlığa ve vakıflara yönlendiriyoruz. Gördüğümüz kadarıyla, bu kurumlar gerçekten de mağdur vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamada oldukça yardımcı oluyor. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin de bu konuda destek verdiğini belirtmek isterim. Biz, bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz ve vatandaşlarımız hak ettikleri yardımları alabiliyorlar. Biz İzmirli muhtarlar olarak gerek muhtarlarımızın, gerekse muhtarlar eliyle vatandaşların sorunlarının ivedilikle çözülmesi için başkente gittik. İlgili kurum ve kişilere taleplerimizi ilettik. Muhtarların derdini çözmek aslında bire bir yurttaşların sorunlarını çözmek anlamını taşır” ifadelerini kullandı.