Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, 24 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik değişikliği ile madencilik sektörünün büyük bir darbe aldığını ifade etti. Ürün, "Yeni yönetmelik, sektörün mevcut sorunlarına çözüm getirmediği gibi, sektöre daha fazla kısıtlama getiriyor. Yeni yatırımlar ve mevcut üretim ciddi bir tehlike altında" dedi.

ORMAN ALANLARININ KORUNMASI VE MADENCİLİK SEKTÖRÜ

Türkiye’nin yüzde 49’unun tarım alanı, yüzde 30’unun ormanlık alan olduğunu vurgulayan Ürün, ormanlık alanın yalnızca binde 3’ünün madencilik amaçlı kullanıldığını hatırlattı. Bu küçük alanda gerçekleştirilen faaliyetlerin ülke ekonomisine önemli katkılar sunduğunu belirtti. Ancak yeni yönetmelikle getirilen kısıtlamalar, sektörün faaliyet alanını önemli ölçüde daraltıyor. Ürün, bu durumu, sektörün önünün kapanması ve motivasyon kaybı olarak nitelendirdi.

Yeni Evli Çiftler için Mobilya Seçimi Nasıl Olmalıdır? Yeni Evli Çiftler için Mobilya Seçimi Nasıl Olmalıdır?

ÜRETİM KISITLAMALARI EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR

Madenlerin yalnızca bulunduğu yerden çıkarılabildiğini ve bu alanların rehabilite edilerek doğaya geri kazandırıldığını dile getiren Ürün, yeni yönetmelikle sektöre getirilen 150 hektar sınırının ve enerji ihtiyacının karşılanmasındaki engellemelerin sektöre zarar vereceğini söyledi. Bu durumun sanayiye, üretime ve dolayısıyla ülke ekonomisine olumsuz yansımaları olacağını ifade etti.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ BELİRSİZ

Türkiye’de madencilik sektörünün yaklaşık 40 milyar dolar ekonomik katkı sağladığını ve 150 bini aşkın kişiye istihdam sunduğunu belirten Ürün, bu katı tutumun ülkenin cari açığını artırabileceğine ve büyümeye olan yüzde 1’lik katkıdan feragat edileceğine dikkat çekti. Ürün, sözlerini şu sorularla tamamladı: "Madencilik yapılacak mı? Yapılmayacak mı? Madencilikten vaz mı geçiliyor? Dileriz, bu yanlış karardan dönülür ve gerekli düzenlemeler yapılır."

Kaynak: Bülten