Geçen yıl Hatay'da Asi Nehri kıyısında bolca yetiştirilen lif kabağının, Kaklık Mahallesi'nde yapılan deneme ekimi başarılı sonuçlar verdi. Elde edilen tohumlarla daha geniş bir alanda ekimi yapılan lif kabağında, hasada sayılı günler kaldı.
Lif kabaklarının bulaşık süngeri ve banyo lifi olarak kullanıldığını belirten çiftçi Mensur Aydemir, “İnternetten bulduğum tohumları geçen yıl denedim ve başarılı oldum. Bu yıl daha geniş alana diktim. Bakımı zor olan lif kabakları, belli işlemlerden geçirildikten sonra doğal bulaşık süngeri ve banyo kesesi olarak kullanılıyor. Yaklaşık 60-70 santim uzunluğa ulaşan lif kabağının kuruyan üst kabuklarının soyulmasıyla kabak içindeki lifler ortaya çıkıyor” dedi.
Lif Kabağının Sağlık Faydaları
Aydemir, lif kabaklarının doğallığı nedeniyle aktarlara satıldığını vurgulayarak, “Doğal ve kimyasal madde içermediği için cilde çok faydalıdır. Vücuttaki ölü derileri yok eder ve tencereleri çizmez” diye ekledi. Lif kabaklarının tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştiğini belirten Aydemir, hasat edildikten sonra 6 ay kurumaya bırakıldığını ve daha sonra çekirdeklerinin çıkartılıp kabuklarının soyularak kullanıma hazır hale getirildiğini açıkladı. Lif kabaklarının faydaları arasında cilt yenilenmesini teşvik etmek, kan akışını harekete geçirmek ve sivilce izlerinin geçmesine yardımcı olmak yer alıyor. Aydemir, “Bulaşık süngeri olarak kullanıldığında kesinlikle tencereleri çizmez ve hiç kimyasal içermediği için sağlıklıdır. Kullanım amacına göre lif kabağının ömrü 1-2 veya 3-4 ay arasında değişmektedir” şeklinde konuştu. Bu yıl gerçekleştirilen ekimle birlikte lif kabağının Denizli tarımında önemli bir yer edinmesi bekleniyor.