Acıbadem Kayseri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hülya Yüksel, lenfödem hastalığı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Yüksel, kol ve bacaklarda şişlik, ısı artışı, ciltte kızarıklık gibi belirtilerin lenfödemin işareti olabileceğini belirtti.

Alzheimer riskinden yaşam boyu öğrenme ile korunun Alzheimer riskinden yaşam boyu öğrenme ile korunun

Lenf sisteminin vücutta hem bağışıklık hem de sıvı dengesinde kritik bir rol oynadığını vurgulayan Dr. Yüksel, bu sistemdeki bozuklukların lenfödem hastalığını tetikleyebileceğini ifade etti. Hastalığın, kanser sonrası lenf bezlerinin alınması veya radyoterapi sonrası meydana gelen hasar gibi nedenlerle gelişebileceğini belirten Dr. Yüksel, doğuştan gelen lenf kanalı bozukluklarının da lenfödem riskini artırdığını söyledi.

Lenfödem, primer ve sekonder olmak üzere iki türde sınıflandırılır. Primer lenfödem, doğuştan gelen lenf kanal bozukluklarından kaynaklanırken, sekonder lenfödem travma, enfeksiyon, cerrahi müdahale veya kanser gibi faktörlerden sonra oluşabilir. Dr. Yüksel, sekonder lenfödemin her yaşta görülebileceğini ve genellikle bir cerrahi ya da travma öyküsü ile ilişkili olduğunu belirtti.

Hastalığın tanı sürecinde, kol veya bacaklarda görülen şişlikler ve cilt değişikliklerinin önemli belirtiler olduğuna dikkat çeken Dr. Yüksel, muayene sonrası ultrason, lenfosintigrafi ve MR gibi tetkiklerle kesin tanı koyduklarını söyledi. Tedavi sürecinde, şişlik ve ağrının yaşam kalitesini bozduğunu belirten Dr. Yüksel, enfeksiyon riskinin arttığını ve bu durumun şişliği daha da artırdığını ifade etti.

Tedavi sürecinde, cilt bakımı, egzersiz ve kompleks bandajlama gibi fizyoterapi yöntemleri uyguladıklarını kaydeden Dr. Yüksel, hastaların öncelikle ölçümlerinin yapıldığını ve tedavi sonrası ev programları ile takip edildiğini belirtti. Egzersizlerin düzenli olarak planlandığını ve hastalara bası giysisi önerildiğini sözlerine ekledi.
 

Kaynak: İHA