Güncel

Kuzey ışıkları için deprem açıklaması

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de gözlemlenen kuzey ışıkları hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Kuzey ışıkları, genellikle Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde daha sık görülse de 5 Kasım’da Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’nin bazı şehirlerinde bir güneş patlamasının etkisiyle görüldü.

Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, bu doğa olayının güneşte meydana gelen patlamalar sonucu yüksek enerjili parçacıkların dünyaya gelmesiyle gerçekleştiğini belirtti. Bu parçacıkların dünyanın manyetik alanıyla etkileşime girdiğini açıkladı. Yılmaz, kuzey ışıklarının zaman zaman güney enlemlerine kadar inebileceğini ve güneşin aktivitesinin arttıkça bu tür olayların daha sık yaşanabileceğini ifade etti. Kuzey ışıklarının daha çok kırsal bölgelerde görüldüğünü belirten Yılmaz, şehirlerdeki ışık kirliliği nedeniyle bu olayın gözlemlenme olasılığının azaldığını söyledi. 

BİLİMSEL ÇALIŞMALARA GÖRE GÖKYÜZÜNDEKİ OLAYLAR DEPREMİ TETİKLEMİYOR

Kuzey ışıklarının deprem habercisi olarak algılanmasına da değinen Yılmaz, bilimsel çalışmaların gökyüzündeki olayların depremi tetiklemediğini gösterdiğini dile getirdi. Bu olayların doğal bir fenomen olduğunu ve dünyaya zarar vermediğini ifade etti. Ayrıca, kuzey ışıklarının radyasyon içerdiğini ve uydu iletişimini etkileyebileceğini, haberleşmeyi değiştirebileceğini ve radyo dalgalarındaki sinyalleri etkileyebileceğini belirtti.