Kuyucuk Gölü, Afrika-Avrasya göç yolunun önemli bir parçası olması nedeniyle pek çok kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Ancak, çevresel faktörler ve bölgedeki besicilerin hayvanlarının su ihtiyacını buradan karşılaması nedeniyle göldeki su seviyesi ciddi şekilde düştü. Bu durum, gölün kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açtı.
“ENGELLER KALDIRILDI”
Kuyucuk Gölü’nü eski haline döndürmek amacıyla başlatılan çalışmalarda ilk adım, suyun bölgeye ulaşmasını engelleyen set göletlerinin yıkılması oldu. İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yapılan bu müdahaleyle, göle gelen suyun önündeki engeller kaldırıldı. Ayrıca, bölgedeki besicilerin mağdur olmaması için, güneş enerjisiyle çalışan savaklar ve sondajlarla su temini sağlandı.
“HABİTAT HALİNE GELECEK”
KuzeyDoğa Derneği'nin bilim koordinatörü Emrah Çoban, bu çalışmaların önemli bir aşamaya geldiğini ve Kuyucuk Gölü'nün 2025 yılında yeniden kuşların barınabileceği bir habitat haline geleceğini söyledi. Çoban, "Kuyucuk Gölü, Türkiye'nin 13. Ramsar Alanı ve uluslararası alanda büyük öneme sahip bir bölge. 3 yıl süren kurtarma çabaları, birçok kurumun işbirliğiyle devam ediyor. Set göletlerin kaldırılmasıyla göl doğal suyuna kavuşmuş olacak" dedi.