MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF- Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenecek projelerden birinin Gediz Deltası’na yapılacağı açıklandı. Ekim ayı içerisinde başlayacak projeye 1 milyon 500 bin Euro’luk hibe desteği verilecek ve bu destekle Gediz Deltası’nda ekolojik restorasyon ve habitat oluşturma kapsamında çalışmalar yapılacak. Yıllardır Kuş Cenneti’nde çalışmalar yapan kuş bilimci Prof. Dr. Mehmet Sıkı projeden dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni tebrik ederken eksiklikler konusunda uyarılarda bulundu. Sıkı, “Yaklaşık 36 yıldır İzmir Kuş Cenneti’ni yaşatma mücadelemde çok fazla çalışmalar yaptık ve bu çalışmalar sonucunda Kuş Cenneti sahası birinci derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak geçmektedir” dedi. 


“ÇOK MÜCADELE ETTİK”


İzmir Kuş Cenneti’nin ya da bir diğer adıyla Gediz Deltası sulak alanı olarak adlandırılan bölgenin bugüne kadar gelmesine yönelik çalışmalardan bahseden Sıkı, “1982 yılında eski adıyla Orman Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin müracaatlarıyla bölge Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak ilan ediliyor. Ne yazık ki Kuş Cenneti’nin kuzeyinde bulunan ve kalbi niteliğinde olan sazlıkları yaşatmak için bugüne kadar mücadele ettik. Çünkü İzmir Kuş Cenneti, tatlı su, acı su ve tuzlu su ekosistemlerinden oluşuyor. Bugün İzmir Kuş Cenneti’nde kırk bin ya da elli bin flamingo yaşayabiliyorsa 450-500 civarında dünyada soyu tehlike altında olan tepeli pelikan yaşayabiliyorsa ve geçtiğimiz yıllarda hiç üremeyen kuğular bile 11 yavru çıkarabiliyorsa bunu geçtiğimiz yıllarda Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünün ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalara borçluyuz” diye belirtti. 

“ABESLE İŞTİGAL”

AFAD’tan sarı ve turuncu kodlu uyarı: Şiddetli yağış ve kuvvetli fırtına! AFAD’tan sarı ve turuncu kodlu uyarı: Şiddetli yağış ve kuvvetli fırtına!


Hibe yardımının alınmasından son derece memnun olduğunu belirten Sıkı, “Ancak yapılacak harcamaların Güney Gediz Deltası yani Kuş Cenneti’nin güneyinde harcanması bence biraz abesle iştigal” dedi. “Güney bölgesinde çalışmaların yapılmasını doğru bulmuyorum” diyen Prof. Dr. Sıkı, “Güney tarafı herkes tarafından biliniyor ki bugün milyonlarca yıl önce oluşmuş Gediz Deltası’nın insan eliyle müdahale edilmeyen bir bölgesi. Ancak son dört yıldır 1982 yılından beri yaşaması için mücadele ettiğimiz Kuş Cenneti’nin kalbi olan tatlı su ekosistemi olan kuzey tarafı kuruyor ve buna müdahale edilmiyor” diye belirtti. Sıkı, bu bölgenin Kuş Cenneti’ni tamamlayan bir bölge olduğunu belirterek “Sağır sultan bile Kuş Cenneti sazlıklarının bu bölgesinin kuruduğunu biliyor bu yüzden ilgililerin de bunu bilmediğini zannetmiyorum. Bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi de biliyor, Milli Parklar da biliyor, Devlet Su İşleri de biliyor. Bu yatırım neden İzmir Kuş Cenneti sazlıklarına tatlı su getirmek için harcanmıyor? Bu büyük bir soru işaret ve sorumluluk taşıyan bir işlemdir bu yüzden ben de buna isyan ediyorum” dedi. 


“MOTOPOMPLAR ÇALIŞMALI”


Sıkı, “Maltepe Pompa İstasyonu’na saniyede 250 litre tatlı su pompalayan iki adet motopomp sistemi kurdurdum. Duydum ki Devlet Su İşleri zamanında benim içinde bulunduğum ekiple hazırlatmış olduğum su sağlama protokollerini Milli Parklar’la birlikte feshetmiş. Bu iki adet motopompunda depoya kaldırıldığına dair duyumlar aldım. Şimdi gelecek bu hibe yardımıyla Maltepe Pompa İstasyonu tekrar çalışır hale getirilmeli ve daha önce kurdurduğum Kuzey Tahliye Kanalı’nda bulunan motopomp çalışır hale getirilmeli. Yine bu hibe yardımıyla Süzbeyli Derin Su Kuyusu’nda da çalışmalar yapılmalı. Bu işler kuzeydeki tatlı su kuyusunun iyileştirilmesiyle eşzamanlı yapılmalı” diye belirtti. 

“UTANÇ DUYACAĞIZ”


Sıkı, 1982 yılında çalışmaya başladıklarında sadece 100-150 adet flamingo yuvasının olduğunu söyledi ve “Daha sonraki yıllarda 10 bin yuvaya kadar çıktı. Fakat dalga erozyonun da flamingo adaları zarar gördü. Flamingolar, İzmir Kuş Cenneti’nin hem şemsiye türü hem de bayrak türüdür. İzmir Kuş Cenneti denildiğinde herkesin aklına flamingolar geliyor” dedi. “Sayın Aziz Kocaoğlu döneminde erozyona uğrayan bu mevcut adayı iyileştirdik” diyen Sıkı, “Yaklaşık 6 bin 500 metrekare ada yaptırdık. 2017-2018 yıllarında sayım yapıldığında 18 bin yuva vardı. Dalga erozyonları bu yuvalara zarar verdi. Hem İzmir Kuş Cenneti için flamingoları bayrak tür olarak adlandıracaksınız hem de bu türün ürediği adanın yok olmasına göz yumacaksınız. Bu hibe ile ne için flamingo adası restore edilmiyor? İftihar ettiğimiz alan utanç duyduğumuz bir alan haline gelecek” ifadelerini kullandı. 

“FİKİR ALINMADAN”


Sıkı, “Hibe projesine müracaat edilirken hem şahsım hem de bu alandaki uzman kişiler neden çağrılmadı? Niye fikirler alınmadı? Fikir alındıkça yapılacak işler daha uygun hale getirilir. Her ne kadar Güney Gediz Deltası’nda bir şeyler yapılmak isteniyor olsa da maalesef kuzey taraf inim inim su diye inliyor” dedi.

Kaynak: EGE TELGRAF