Küresel piyasalarda, ABD'de geçen hafta açıklanan istihdam verilerinin ardından, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim sürecine daha temkinli adımlarla devam edeceği beklentileri artıyor. Bu durum, piyasalarda karışık bir seyir yaratırken, tahvil faizlerinde yükseliş ve Orta Doğu'daki gerilim risk iştahını azaltıyor.

Geçen hafta açıklanan güçlü istihdam verileri, Fed’in faiz indirimlerine yönelik beklentileri etkiledi. Fed yetkilileri arasında Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, risk dengesinin yüksek enflasyondan yükselen işsizliğe kaydığını belirtti. Para piyasalarında, Fed’in kasım ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 87 seviyesine ulaşırken, 50 baz puanlık indirim ihtimali ortadan kalktı.

Bu gelişmelerle, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesinin üzerine çıkarken, dolar endeksi 102,4 seviyelerinde işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,4 değer kaybetti ve şu an 2,643 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün 3,8 dolarlık artışla 80,8 dolara çıkmasının ardından bugün yüzde 1,7 azalarak 79,5 dolara geriledi.

New York Borsası'nda dün Dow Jones endeksi yüzde 0,94, S&P 500 endeksi yüzde 0,96 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,17 değer kaybetti. Endeks vadeli kontratlar ise güne karışık bir seyirle başladı. Kurumsal tarafta, Google'ın hisseleri, bir federal yargıcın Android kullanıcılarına daha fazla uygulama ve ödeme seçeneği sunmasını zorunlu kılmasının ardından yüzde 2,5 değer kaybetti.

Avrupa’da ise Almanya hariç genel olarak pozitif bir seyir izlendi. Avro Bölgesi'nde eylül ayında eksi 15,4 puandan eksi 13,8 puana yükselen Genel Yatırımcı Güven Endeksi, bölgedeki ekonomik aktiviteye yönelik endişeleri artırdı. Almanya'da fabrika siparişleri ağustosta yüzde 5,8 düştü.

Bölgedeki enflasyonist baskıların beklenenden hızlı azalması, Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını öngörüyor. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, İtalya'nın FTSE MIB endeksi yüzde 0,66, Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İngiltere'nin FTSE 100 endeksi yüzde 0,28 yükseldi.

Asya borsalarında ise Çinli yetkililerin yaptığı ekonomik brifing, yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı. Şanghay bileşik endeksi, yetkililerin beklentileri karşılayamaması sonrası kazançlarının bir kısmını geri verdi. Japonya'da ağustos ayı hane halkı harcamaları yıllık bazda yüzde 1,9 azaldı.

Ege’de tarımsal sürdürülebilirlik için yeni adım: Atık toplama noktaları açıldı Ege’de tarımsal sürdürülebilirlik için yeni adım: Atık toplama noktaları açıldı

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,85 değer kaybederek 9,031.64 puandan kapandı. Dolar/TL ise yüzde 0,01 artışla 34,2639'dan kapanırken, bugün 34,2690'dan işlem görüyor. Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD'de dış ticaret dengesinin takip edileceğini belirtti. BIST 100 endeksinin 8,850 ve 8,700 puan destek, 9,200 ve 9,300 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu vurguladı.

Kaynak: bigpara.hurriyet