Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödemekte zorlananlara 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunarak önemli bir adım attı. Bu kapsamda, 32 bin 599 kişi kamu bankalarına başvurdu ve toplamda 4 milyar 433 milyon 966 bin lira borç yapılandırıldı.

BDDK, 26 Eylül’de yaptığı duyuruda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile finansal istikrarı sağlamak amacıyla yürürlüğe giren bu düzenlemenin detaylarını paylaştı. Uygulamaya göre, bireysel kredi kartlarında yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranı, referans faiz oranı olan yüzde 3,11 ile sınırlandırıldı. İhtiyaç kredileri içinse anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi halinde ilave kredi olmadan 60 aya kadar yapılandırma yapılabileceği belirtildi.

MEMUR MAAŞ ZAMMI HESAPLAMA 2025 | Ocak Ayı Maaş Zammı Ne Kadar Olacak? MEMUR MAAŞ ZAMMI HESAPLAMA 2025 | Ocak Ayı Maaş Zammı Ne Kadar Olacak?

Borçluların, bir yıl içinde yapılandırma başvurusunda bulunması gerekiyor. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödeninceye kadar, ilgili bankadaki kredi kartı limitinin artırılmayacağı ifade edildi. TCMB, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını dönem borcuna göre belirleyerek, 1 Kasım itibarıyla yeni oranlar açıkladı.

Yeni oranlara göre, Türk lirası kredi kartı işlemlerinde dönem borcu 25 bin liranın altında olanlar için azami akdi faiz oranı yüzde 3,5, gecikme faizi ise yüzde 3,8 olarak belirlendi. Dönem borcu 25 bin ila 150 bin lira arasında olanlar için bu oranlar sırasıyla yüzde 4,25 ve yüzde 4,55, 150 bin liranın üstündekiler içinse yüzde 4,75 ve 5,05 olarak uygulanacak.

Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Bankası'ndan alınan bilgilere göre, 28 Ekim itibarıyla hem kredi kartı hem de ihtiyaç kredisi için yapılandırma talebinde bulunan 32 bin 599 kişinin borcu vadelendirildi. Bu süreçte kamu bankalarına yoğun bir ilgi olduğu gözlemlenirken bu süreçte özel bankaların nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. 

Kaynak: NTV