İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Köy Tiyatroları projesi, kırsal bölgelere sanatı ve tiyatroyu taşırken, gönüllü oyuncularıyla birçok insanın hayatına dokundu. Bugüne kadar 125 gösteri düzenleyen Köy Tiyatroları, 17 bin izleyiciye ulaşarak kırsal kesimde tiyatro kültürünü yaygınlaştırdı. Özellikle kadınların yoğun katılımıyla dikkat çeken proje, kırsalda yaşayan bireylerin toplumsal hayata daha aktif katılım sağlamasına ve sanatı hayatlarının bir parçası haline getirmesine olanak tanıyor. Kahvehanelerin önünden geçmeye çekinen kadınlar, şimdi bu mekânlarda tiyatro oynuyor.

Sanat Kırsala Taşındı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları, sanatın gücünü şehir merkezlerinden çıkararak köylere taşıyor. “Sahnede herkesin yapabileceği bir şey vardır” anlayışıyla hareket eden bu projeyle köylerde yaşayan bireylere tiyatro eğitimi veriliyor ve tiyatro disiplini, köy yaşamına uygun hale getirilerek sahneleniyor. İzmir’in Bergama, Foça, Dikili, Ödemiş, Tire, Urla gibi kırsal bölgelerinde düzenlenen eğitimler büyük ilgi görüyor. Köy Tiyatroları bugüne kadar 11 farklı noktada düzenlediği eğitimler ve 125 gösteriyle 17 bin izleyiciye ulaştı. Projeye katılan gönüllü oyuncular, köylerde düzenlenen tiyatro gösterilerinde sahne alarak kırsalda bir kültür dönüşümünün öncüsü oluyor.

Sanatın İyileştirici Gücü

Projenin koordinatörü ve yönetmen Vedat Murat Güzel, Köy Tiyatroları'na olan ilginin beklenenden çok daha büyük olduğunu belirterek, sanatın iyileştirici gücünü yakından gözlemleme fırsatı bulduklarını söylüyor. Tiyatro sanatını köylülerin kültürüne, geleneklerine ve yaşam biçimlerine uygun bir şekilde sahneye taşıdıklarını dile getiren Güzel, bu sayede büyük bir sosyal dönüşüm sağladıklarını ifade ediyor.

Sandık Kokusu'nun yeni bölümünde gerçek Albay'ın ortaya çıkmasıyla neler olacak? | 23 Ekim Show TV yayın akışı Sandık Kokusu'nun yeni bölümünde gerçek Albay'ın ortaya çıkmasıyla neler olacak? | 23 Ekim Show TV yayın akışı

Kadınlardan Yoğun Katılım

Köy Tiyatroları’na özellikle kadınların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekiyor. Tiyatro sayesinde kendilerini sahnede ifade eden kadınlar, bu özgüvenin günlük yaşamlarına da yansıdığını söylüyor. Ürkmez Köy Tiyatrosu'nda eğitimlere katılan Ayşe Duruk, tiyatronun kendisine kattığı özgüveni şu sözlerle aktarıyor: “Eskiden kahvenin önünden geçmeye çekinirdik. Şimdi kahvede tiyatro oynuyoruz.”

“Kadınların Sesi Oluyoruz”

Gönüllü tiyatro oyuncularından Gülay Erdoğan ise tiyatronun hayatına kattığı değeri şöyle anlatıyor: “On yıldır sahnedeyim, tiyatro sayesinde yurtdışına çıktım, ödüller aldım. Kadınların haykıramadıklarını sahneden haykırıyoruz. Herkesin bu sanatla tanışmasını istiyorum.”

Sanatın Şifa Veren Yüzü

Emine Kır da tiyatroya 70 yaşında başlamış ve sahnede olmanın ona sağlık ve mutluluk getirdiğini ifade ediyor: “Sahneye çıkınca hastalıklarım iyileşti. Büyükşehir Belediyemize ve bu fırsatı sağlayan herkese çok teşekkür ederim.”

Sanatın Yaş Sınırı Yok

84 yaşındaki Müjgân Hasdemir ise tiyatronun hayatını nasıl güzelleştirdiğini şu sözlerle anlatıyor: “Beş ay önce eşimi kaybettim, tiyatro bana güç verdi. Kadınlara sesleniyorum: Güçlü olun ve sanata katılın.”

Kaynak: BÜLTEN