3. Sayfa

Koronavirüs aşısı olanlara tazminat ödeniyor!

Koronavirüs aşılarının yan etkileri nedeniyle devlet tazminat ödüyor. Peki ülkemizde bu tür bir tazminat başvurusu yapılabiliyor mu?

Abone Ol

Almanya'da devlet, Covid-19 aşısının yol açtığı zarar gerekçesiyle 467 kişiye tazminat ödedi. Öte yandan 5 bin 597 kişinin başvurusunun ise halen incelendiği belirtildi. Peki, Türkiye'de olası zararların tespit edildiği kişilere tazminat ödenecek mi? Koronavirüs aşısı yaptıranlar tazminat alabilir mi? Tazminat başvurusu nasıl yapılır?

11 BİN 827 KİŞİ YAN ETKİLER NEDENİYLE BAŞVURU YAPTI

Sabah’ta yer alan habere göre Almanya'da ilk koronavirüs vakasının kayıtlara geçtiği 27 Ocak 2020 tarihinden bu yana toplam 11 bin 827 kişi, aşının yan etkilerinden ötürü tazminat başvurusunda bulundu. Devlet, 467 başvuruda yan etkiyi kabul etti ve mağdurlara tazminat ödedi. Henüz altı bine yakın başvurunun bilirkişi eksikliği nedeniyle işleme alınmadığı belirtildi.

TÜRKİYE'DE COVID-19 AŞISI TAZMİNATI BAŞVURUSU VAR MI?

Bu gelişmenin ardından Türkiye'de de devletin koronavirüs aşısı olanlara tazminat ödeyip ödemeyeceği merak konusu oldu. Peki, Türkiye’de korona aşısı tazminatı başvurusu var mı?

Almanya, 467 başvuruda yan etkiyi kabul etti ve hala incelenen binlerce başvuru var. Türkiye’de ise Covid-19 aşısı için tazminat yok.

Neue Osnabrücker Zeitung'un haberine göre yaklaşık 65 milyon kişinin en az bir doz aşılandığı Almanya'da bu sayı oran olarak yüzde 0,00072'ye denk geliyor. Bir başka deyişle 138 bin 888 aşılamada bir kişinin aşıdan zarar gördüğü kabul edilmiş oldu.

Almanya'da korona aşılarından kaynaklanan olası zararlarla ilgili tazminat başvuruları, eyaletlerdeki bakım idareleri olan "Versorgungsamt"lara yönlendirilmektedir. Bu başvurular, sosyal güvenlik, bireysel tazminat ve ağır engellilerle ilgili konulardan sorumlu olan bu idareler tarafından ele alınmaktadır. Aşıların neden olduğu zararlardan muzdarip olan bireylerin ilk olarak durumu aile hekimlerine bildirmeleri gerekmektedir. Hekimler, aşının olası bir rol oynamış olabileceği şüphesi bulunan vakaları Federal Aşılar ve Biotıbbi İlaçlar Enstitüsü'ne (Paul Ehrlich Enstitüsü) bildirmekle sorumludur. Hasta, bu sürecin ardından tazminat başvurusunda bulunabilir ve başvuru, uzman bir bilirkişi tarafından incelenir. Tazminat kararı, başvuruyu alan bakım idaresi tarafından verilmektedir. Bu yöntem, aşıların potansiyel zararlarına karşı etkili bir değerlendirme ve tazminat sürecini sağlamak amacıyla kurulmuştur.