Mersin'in Kızkalesi Mahallesi'nde bulunan Korikos Kalesi'nde sürdürülen kazı çalışmaları, tarihi yaşam alanlarını ve ilginç buluntuları gün yüzüne çıkarıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Mersin Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şener Yıldırım başkanlığındaki ekip, 2 bin 200 yıl öncesine kadar uzanan bu antik kentin dış kalesinde önemli keşifler yapıyor.
Kazı çalışmaları kapsamında, daha önce mescit ve kilise kalıntıları ortaya çıkarılan alanda bu yıl birçok yaşam birimi keşfedildi. Bunların yanı sıra, surlarda 700 yıl öncesine ait bir tuvalet bulundu. Doç. Dr. Yıldırım, bu tuvaletin surun üzerine inşa edildiğini belirterek, "Orta Çağ dönemine ait bu tuvalet, kaledeki yaşamın ne denli ilginç ve gelişmiş olduğunu gösteriyor," dedi.
Yıldırım, son iki yıldır kaledeki konut ve yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için yoğun çaba harcadıklarını vurgulayarak, "Konut sayısı arttıkça, buradaki yaşam biçimi hakkında daha fazla bilgiye ulaşacağız," diye ekledi. Kazı çalışmalarının 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında devam ettiğini ve bu yıl 15 işçi ile çalışmalara destek sağlandığını belirtti.
Korikos antik kentinin tarihi, Helenistik dönemden günümüze kadar uzanıyor. 12. yüzyıl başlarında, kalenin onarılması için verilen emirle birlikte ilk sur duvarlarının sağlamlaştırıldığı ifade ediliyor. Yıldırım, "Kale, Roma ve Bizans dönemlerinde de önemli bir savunma yapısıydı ve 7. yüzyılda Arap istilalarının başlamasıyla birlikte bir yoğun savunma yapısına dönüşmüştü," dedi.
Kızkalesi'nin adasındaki kalenin karadaki karşılığı olarak bilinen Korikos Kalesi, tarihsel açıdan büyük bir öneme sahip. Doç. Dr. Yıldırım, "Kentimizin kuruluşu yaklaşık 2 bin 200 yıl öncesine dayanıyor. Ancak kalenin bugünkü durumu 700, ilk yapım evresi ise bin yıllık," diyerek kazı çalışmalarının önemini vurguladı.