İzmir Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkanı ve Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, bu yıl balık satışlarının geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirtti. Aksoy, denizlerdeki kirliliğin satışları olumsuz etkilediğini, bu nedenle tutulan balıkların büyük bir kısmının balık çiftliklerine yem olarak gönderildiğini ifade etti.
Av yasağının sona ermesiyle denize açılan Egeli balıkçılar, bekledikleri verimi alamadıklarını söyledi. Aksoy, İzmir’deki balıkçı teknelerinin geçen yıl ortalama 200-500 kasa balık tutarken, bu yıl sadece 100-150 kasa balık tutabildiğini belirtti. Özellikle Kuşadası bölgesinde bir balıkçı teknesinin 100 kasa hamsi ile dönmesinin hem İzmir piyasasına yeterli olmadığını hem de teknenin masraflarını karşılamadığını belirtti.
Kirlilik ve oksijensizlik sorun yaratıyor
İzmir Körfezi’nde 20 Ağustos itibarıyla balık ölümleri başladı. Balıkçılar, körfezdeki kirlilik nedeniyle bazı kurumların balık alımlarını iptal ettiğini ve körfezden balık tutmanın yasaklandığını ifade etti. Aksoy, balıkların ölüm nedeninin zehirlenme değil, sudaki oksijensizlik olduğunu belirterek, halkın ölü balıkları iç körfeze ait olarak gördüğünde piyasanın düzeleceğini umduğunu söyledi.
Balıkların yüzde 60-70’i çiftliklere gidiyor
Av sezonunun başlamasıyla birlikte Ege Bölgesi'nde balık miktarının yarı yarıya düştüğünü aktaran tekne sahibi Süleyman Canbaz, deniz suyu sıcaklığının yüksek olması nedeniyle balıkların açık sulara göç ettiğini ve bazı balık türlerinin İzmir Körfezi’nde yatak yapamadığını belirtti. Canbaz, günlük 3 ile 10 ton arasında balık tutan teknelerin satılmayan balıkların yüzde 50’sini balık çiftliklerine verdiklerini ifade etti. Ege Bölgesi'nde gırgır balıkçılarının avlandığı Karaburun açıklarında balık miktarının daha iyi olduğunu belirten Canbaz, İzmir Körfezi’nde ise avlanma yasağının derinliklere kadar uzandığını ve bu nedenle tezgahlardaki balıkların genellikle derin sulardan geldiğini söyledi.