Konya'nın zengin mutfak kültüründe köklü bir geçmişe sahip olan etliekmek, 1200'lü yıllarda Raziye Hatun Hanı'nın misafirlerine ikram edilen ve günümüze kadar ulaşan yöresel bir lezzet olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tat, et, domates, biber ve soğandan oluşan içeriğiyle tanınıyor ve Konya'da vazgeçilmez bir yere sahip.

Etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, lezzetin tarihini şu sözlerle anlatıyor: "Babam ve dedemden öğrendiğim, 1950'li yıllardan bu yana Konya'da yapılan etliekmek, Kadınhanı ilçesinden başlayarak buraya yayıldı. Eskiden, saat 14'ten sonra bu lezzet her yerde tükenirdi. Ancak zamanla şehirdeki fırınların artmasıyla üretim şekli değişti. 1980'lerde akşam servisine dönüşen etliekmek, 1990'ların ortalarında ise metrelik, ince ve mayalı olarak üretilmeye başlandı."

Etliekmeğin hazırlanışı, sabahın erken saatlerinde başlıyor ve doğal malzemelerle yapılıyor. Ortaabacı, "Etliekmeğin olmazsa olmazı soğan, yeşil kapya biber ve domates. Hamurumuzu hava şartlarına göre yoğurup, odun ateşinde pişiriyoruz. Bu şekilde lezzeti ve kalitesi artıyor" diyor.

Konya'nın yerel halkı da eski usule bağlı kalarak etliekmeklerini tercih ediyor. Kenan Kara, "Eski tip daha iyiydi, genellikle öyle yaptırıyorum. Kalın hamurlu olursa et daha iyi pişiyor" derken, Muzaffer Usta da "Eskiden olduğu gibi doyurucu bir lezzet arıyoruz. Etliekmek yedik mi 1 tane yetiyor, şimdiki gibi kıtır kıtır olmamalı" şeklinde düşüncelerini paylaşıyor.

Gazeteci Yazar Mehmet Topal Basın Müzesi büyük ilgi görüyor Gazeteci Yazar Mehmet Topal Basın Müzesi büyük ilgi görüyor

Konya'da geleneksel lezzetler arasında kendine özgü bir yer edinen etliekmek, şehrin kültürel mirasının önemli bir parçası olarak günümüzde de sevilerek tüketilmeye devam ediyor.

Kaynak: İHA