Gazeteci /yönetmen Gökmen Ulu’nun imzasını taşıyan “Komünist Osman” Belgeseli Gömeç’te büyük ilgi gördü. 3. Zeytin Dalı Kültür Sanat ve Barış Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan gösterimi yaklaşık 6 bin kişi izledi.
Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen gösterime onur konuğu olarak Osman Özgüven, kardeşi Sedat Özgüven, CHP’nin eski milletvekillerinden siyasetçi/yazar Kemal Anadol, Gömeç’in eski belediye başkanlarından Orhan Bağcı, Mehmet İrem Himam, Ekonomist/yazar Prof.Dr. Kenan Mortan, Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç, belgesel anlatıcılarından Hüseyin Demirdal ve belgeselin yapımcısı Oben Ulu katıldı.
Etkinlikte ilk olarak geceye mazereti nedeniyle katılamayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın selam gönderdiği mesajı okundu. Ardından yaklaşık 6 bin kişinin izlediği gösterim sonunda izleyiciler Osman Özgüven’i dakikalarca ayakta alkışladı. Belgesel sonrası siyasetçi/yazar Kemal Anadol ve Bergama’nın önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet Gönenç ile gösterim hakkında kısa bir söyleşi de gerçekleştirildi.
“TOPLUMCU BELEDİYECİLİK”
Belgesel filmin yönetmeni gazeteci Gökmen Ulu’nun program çekimleri nedeniyle geceye katılamadığını ve selamlarını ilettiğini belirten Mehmet Gönenç; “Osman Özgüven ve arkadaşlarının serüvenini izledik. Çok önemli yerel deneyimler var. Bu belgesel de başka bir belediyeciliğin mümkün olduğunu bize anlatıyor. CHP’nin siyasi tarihi içinde çok başarılı belediye başkanı örnekleri var. Ahmet İsvan gibi, Vedat Dolakay gibi, İzmir’de Aydın erten gibi. Bu topraklarda, bu partinin kültüründe bu var. Bu ülkede bunun karşılığı da var. Bunu zaman zaman sürdüremedik. CHP’si toplumcu belediyeciliği bir parti politikasına ya da bir manifestoya dönüştürmelidir. Toplumcu belediyeciliği bir parti politikasına dönüştürmek için parti kurultayı bir fırsattır” dedi.
“ÖZGÜVEN, SAĞLAM İLİŞKİLER KURDU”
Kemal Anadol ise; “Gayet güzel, dikkatli düzenlenmiş bir belgesel izledik. Benim üçüncü izleyişim. Her şey bu belgeselde ayrıntılarıyla anlatılmış. Siyaset yaptığım zamanlarda, yaptığım en iyi işlerden biri 1987-91 arasında İzmir’in, Bakırçay’ın, Dikili’nin ve özellikle Osman Özgüven’in parlamentodaki sesi olmaktan gurur duyuyorum. Neden Osman Özgüven; 1996’da Abdi İpekçi Barış Ödülü veriliyordu. Çok önemli bir ödüldü. Bizler bu ödülün sahibi olduk. Ben ödülü aldığımda şunları söyledim; ‘Türk-Yunan ilişkileri politikacılara bırakılmayacak kadar ciddi bir olaydır’. Bunu söyleyince bana kızdılar. Ama ben bunu bilerek söyledim. Çünkü her iki ülkede yerel belediyeler birbirleriyle, gazeteciler birbirleriyle, sivil toplum örgütleri birbirleriyle ilişki kurarsa ön yargılar yıkılır, düşmanlıklar ortadan kalkar. Ama iş halka değil de politikacılara bırakılırsa felaketler ortaya çıkar. Bugün Türk-Yunan savaşının çıkmasını en çok emperyalizm ister. Osman Özgüven burada sağlam ilişkiler kurdu.”
“MÜCADELEYİ HİÇBİR ZAMAN BIRAKMAYALIM”
Belgeselin ardından Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı, Osman Özgüven’e katılımlarından dolayı plaket verdi. Filmin yönetmeni Gökmen Ulu’nun plaketini de Özgüven’e teslim etti. İzleyicilere ve Başkan Bağcı’ya teşekkür eden Özgüven, “Her şey söylendi, söylenecek hiçbir şey yok. Emek, demokrasi ve barış mücadelemiz sürüyor. Bu mücadeleyi hiçbir zaman bırakmayalım” dedi.
BELGESEL HAKKINDA
Yönetmenliğini Gökmen Ulu’nun yaptığı “Osman Özgüven ve Yerel Devrim” belgeselinin anlatıcıları arasında siyasetçiler, hukukçular, çevreciler, işçiler, sendikacılar, belediyecilerin yanı sıra ünlü sanatçılar Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Rutkay Aziz, Suavi, Cahit Berkay, Orhan Aydın da yer aldı. Siyasi yaşamını SODEP, SHP, CHP ekseninde sürdüren “Komünist Osman” lakaplı Özgüven ve yoldaşlarının hikâyesinin anlatıldığı belgesel özlediğimiz Türkiye’yi gösteriyor, aydınlık yarınlara ışık tutacak mesajlar barındırıyor.