İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Alsancak Tarihi Elektrik Fabrikası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Konak Belediyesi, İzmir’in kültürel mirasları arasında yer alan “Elektrik Fabrikası” arazisinin “Ticaret Turizm alanı”na dönüştürülerek 3 emsal ve 30 kat yapılaşmaya açılması yönünde Maliye Bakanlığı’nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca kendilerinden görüş istendiğini duyurmuş ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi de söz konusu alanla ilgili mücadeleye devam edeceklerinin altını çizmişti. “Kentin önemli simgeleri arasında yer alan tarihi Elektrik Fabrikası arazisinin Özelleştirme İdaresi’nce yüksek yapılaşma öngörülmek suretiyle planlanmasına karşıyız” sözleriyle açıklamalarda bulunan İzmir Kent Konseyi Başkanı Kökkılınç, “İzmir Elektrik Fabrikası, 1926 yılında inşa edilmiş Cumhuriyet dönemine ait özgün bir endüstri yapısıdır. Kentin iktisadi ve sosyal tarihini yansıtan önemli bir değerdir” dedi.
‘RANTA KURBAN GİDECEK’
“Elektrik Fabrikası Cumhuriyetimizin ilk yıllarından bugünlere ulaşan İzmir’e ait tarihi bir mirastır. Kentin ve İzmirli’nin hafızasıdır” sözleriyle devam eden Kökkılınç, “Basında yer aldığı şekliyle, Elektrik Fabrikası’na ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlandığı ve tescilli yapının bulunduğu parsel de içinde olmak üzere 30 kat” yapılaşma koşulu ile “Ticaret-Turizm Alanı” kullanım kararı getirilmesi durumunda söz konusu tescilli yapı bu planlamadan etkilenecek ve bu durum ne yazık ki tarihi değerlerimizin ranta kurban edilmesi sonucunu doğuracaktır. Bahse konu Elektrik Fabrikası yapısı ve içinde bulunduğu parsel, aynı bölgede hemen yanı başında yer alan Tarihi Havagazı Fabrikası ile uyumlu olacak şekilde kültürel bir miras olarak kentimize kazandırılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır” ifadelerini kullandı.
‘HALKIN GÖRÜŞLERİNE DE BAŞVURULMALI’
Kenti yönetmek üzere seçimle göreve gelen ve halk iradesini yansıtan yerel yönetimlerin kent planlamasında öncelikli olarak söz sahibi olması gerektiğinin de altını çizen Kökkılınç, “Hem merkezi idarenin hem de yerel yönetimlerin bunun gibi önemli kent planlamalarında da sivil toplumun ve yerelde yaşayan halkın görüşlerine de başvurması gerekir. İzmir Kent Konseyi olarak, 1926 yılında inşa edilmiş Cumhuriyet dönemine ait özgün bir endüstri yapısı olan Elektrik Fabrikası’nın restore edilerek kentimize kültürel bir miras olarak kazandırılması, kültür –sanat alanında değerlendirilmesi ve elbette çok katlı yapılaşmaya da açılmaması gerektiği yolundaki görüşümüzü önemle kamuoyu ile paylaşırız” diye konuştu.