Bilim ve Teknoloji

Kızılelma ikinci prototipi heyecan yarattı: Hayalet olmaya geliyor

Abone Ol

Berna SEVER- EGE TELGRAF/ Suudi Arabistan, Baykar için önemli bir yurt dışı müşteri haline geldi. Türk savunma sanayisi açısından büyük bir öneme sahip olan 3 milyar dolarlık anlaşma, Akıncı İHA sistemleri üzerine Baykar ve Suudi Arabistan arasında imzalandı. İmza töreninin ardından Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi. Fotoğrafta, Kızılelma'nın ikinci prototipi ve Akıncı İHA da yer aldı. Şimdi herkes Kızılelma’nın gelişen ikinci serisinin özelliklerini merak ediyor.

Kızılelma'da Yenilikçi Gelişmeler

Kızılelma prototipi, aerodinamik değişikliklerle dikkat çekiyor. Jet motorlu insansız hava aracı olarak geliştirilen Kızılelma, ilk uçuşunu 2022'de gerçekleştirdi. İkinci prototip, daha aerodinamik ve radar görünürlüğünü azaltacak şekilde tasarlandı. Kanatlardaki kumanda sistemleri ve kuyruktaki çıkıntılar, gövde içine alındı ve radar dalgalarının geri dönüşü azaltıldı. Ayrıca, burnundaki aerodinamik değişiklikler ASELSAN tarafından geliştirilen AASA radarın takılması için yapıldı.

Kızılelma'nın Motor ve Güçlendirme Çalışmaları

Kızılelma'nın motoru, Ukrayna yapımı olup, Türkiye'nin TEI firması da motor geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Gelecek dönemde, Kızılelma'ya farklı motor seçenekleri eklenmesi planlanıyor. Ayrıca, iniş takımlarında yapılan güçlendirmeler, uçağın daha fazla ağırlık taşımasını ve TCG Anadolu'dan operasyon yapmasını sağlayacak.

Türkiye'nin Savunma Sanayisinde İddialı Adımlar

Milli Muharip Uçak Kaan, Kızılelma ve ANKA-3 ile birlikte çalışacak. Kaan pilotu, bu insansız hava araçlarını da kontrol ederek çeşitli görevlerde kullanacak. Kızılelma'nın hava-hava ve hava-yer görevlerinde, ANKA-3'ün ise daha çok hava-yer görevlerinde kullanılması planlanıyor. Bu gelişmeler, Türkiye'nin savunma sanayisinde ne kadar iddialı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.