Yunanistan'da uzmanlar, iklim krizi ve insan etkisi nedeniyle Akdeniz'deki canlı türlerinin son yüzyılda büyük değişim yaşadığını ve bunun doğa ile deniz ekonomisi için tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Yunanistan Deniz Araştırmaları Merkezi'nden Paraskevi Karahle, 19. yüzyılda Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen türlerin, bölgedeki ekosistem üzerinde önemli etkiler yarattığını belirtti. Uzmanlar, iklim krizi ve deniz suyu sıcaklıklarının artmasının bu geçişi hızlandırdığını ifade etti.

Balık2

Silah tutukluk yaptı kadın kıl payı kurtuldu! Silah tutukluk yaptı kadın kıl payı kurtuldu!

Egzotik türlerin, Akdeniz ekosistemine yeni sorunlar getirdiğine dikkat çeken Karahle, bu türlerin hastalık ve parazit taşıyabileceğini kaydetti. Şu an Akdeniz'de binin üzerinde egzotik tür bulunduğunu söyleyen Karahle, evde beslenen tropik balıkların doğaya bırakılmasının da ekosistem dengesini bozduğunu vurguladı.

Yunanistan Deniz Araştırmaları Merkezi Müdürü Antonis Magulas, Kızıldeniz'den gelen türlerin balıkçıların ticaretinde değişimlere neden olduğunu, bazı türlerin ise insan sağlığı için risk taşıdığını belirtti. Akdeniz'in karmaşık yapısı nedeniyle canlı geçişlerinin zorluklar içerdiğini de ekleyen Magulas, balıkların DNA analizleri üzerinden yapılan araştırmalara değindi.

Ayrıca, son dönemde Volos sahilinde yaşanan toplu balık ölümleri, tarım gübrelerinin etkisiyle aşırı plankton çoğalmasına bağlı olarak ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, bu durumun deniz ekosistemini daha da tehdit ettiğini kaydediyor.

Kaynak: AA