Resmi Gazete'de 6 Ağustos tarihinde yayımlanan ve 21 Ağustos'ta yürürlüğe girecek kararla, yurtdışından sipariş edilen ürünler için vergi limitleri güncellenmişti. 150 avro olan limit 30 avroya düşürülmüş, bu da ithal edilen kitapların maliyetlerini artıracağı endişelerini beraberinde getirmişti. Bu düzenleme, yoğun şikayetler üzerine alınmış bir aksiyon olarak açıklandı.
Tepkiler ve Açıklamalar
Karar sonrası bir akademisyen, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bir akademisyen ya da kitapsever, yurt dışından 50 Euro değerinde bir kitabı sipariş edemez, yurt dışına gidip kitabı alıp gelmeli ya da getirtmeli. Ayrıca 30 Euro değerinde kitap sipariş etmek isterse 10 Euro da vergi ödemek zorunda. Bu tür mevzuat çalışmalarında her türlü detay düşünülmeli, akademisyen ve kitapseverler büyük alışveriş sitelerine, esnaflara kurban edilmemelidir" şeklinde tepkisini dile getirdi.
Ticaret Bakanlığı’nın Yanıtı
Ticaret Bakanlığı Basın Müşaviri Fatih Uysan ise kitap ve basılı yayınlar için özel bir muafiyet sağlandığını belirtti. Uysan, "Kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda 2 ayrı muafiyet hükmü düzenlenmiştir. Bu kararın 45'inci maddesine göre 150 avroya kadar kitap ve basılı yayın için gümrük muafiyeti sağlanmıştır ve bu kapsamda gelen eşyalar için hiçbir vergi ödenmemektedir. Ayrıca, Kararın 62'nci maddesi uyarınca 150-bin 500 avro arasındaki kitap ve basılı yayınlardan alınan tek ve maktu vergi oranı yüzde 0 olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.
Bu açıklamalar, kişisel kullanıma yönelik kitap ve basılı yayınlar için geniş bir vergi muafiyeti sağlandığını ve kitap severlerin mağduriyet yaşamayacağını ortaya koymaktadır.