İskenderun Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, kısmi felçli hastaların fizik tedavilerine yardımcı olmak amacıyla taşınabilir bir el dış iskeleti geliştirdi. 2019 yılında şeker ve tansiyon rahatsızlıkları nedeniyle kısmi felç geçiren büyükannesinin durumundan ilham alarak bu projeye başlayan Yeğin, 3 yıl süren çalışmalarının ardından prototipini tamamladı.

Taşınabilir El Dış Iskeleti2

Geliştirilen el dış iskeleti, kol kaslarından alınan sinyallerle kontrol edilebiliyor ve hastaların evde rahatlıkla kullanabileceği bir cihaz olarak tasarlandı. Diğer fizik tedavi cihazlarının aksine, bu cihazın günlük hayatta sürekli kullanılabilir olması, fizik tedaviyi daha verimli ve erişilebilir kılıyor.

Yeğin, cihazın hem hafif hem de taşınabilir olmasına özen gösterdiklerini belirterek, "Bu cihaz, hastaların günlük yaşamlarında kullanabileceği şekilde tasarlandı. Amacımız, fizik tedaviyi evde yapmalarını sağlamak ve tedavi süreçlerini daha etkili hale getirmek," dedi.

Balkabağının sağlığa faydaları | Bağışıklığınızı güçlendiren şifa kaynağı Balkabağının sağlığa faydaları | Bağışıklığınızı güçlendiren şifa kaynağı

Ayrıca, geliştirilen cihazın bir aplikasyonla desteklendiğini anlatan Yeğin, doktorların hastanın tedavi sürecini anlık olarak takip edebileceğini ve cihazın kullanım verilerini görsel olarak inceleyebileceğini belirtti. "Hasta cihazı kullanmaya başladığında elini henüz tam olarak hareket ettiremiyordur. Ancak cihaz devreye girerek destek verir ve iyileşme sürecini izleyebilmemiz için akım değerlerini kaydeder," diye ekledi.

Kaynak: AA