Kişiliğin ne kadarının doğuştan geldiği ne kadarının çevresel faktörlerle şekillendiği uzun süredir araştırılan bir konu. Son bilimsel çalışmalar, kişiliğimizin yüzde 30 ila yüzde 60’ının genetik olarak belirlendiğini öne sürüyor. Bununla birlikte, kişilik özellikleri 20 ila 40 yaşları arasında önemli ölçüde değişime uğrayabiliyor. Yani hem genetik hem de çevresel etkiler hayatımız boyunca kişiliğimizin gelişimini etkileyebiliyor.

KALITSAL MI, ÖĞRENİLMİŞ Mİ?

Genetik araştırmalar, kişiliği belirleyen temel faktörlerin bir kısmının DNA’mızda gizli olduğunu söylüyor. Özellikle "Beş Büyük" kişilik özellikleri — nevrotiklik, dışadönüklük, deneyime açıklık, uyumluluk ve sorumluluk — kalıtsal faktörlerle ilişkilendirilmiş durumda. Araştırmalar ayrıca 727 DNA bölgesinin kişilik özelliklerimizle bağlantılı olduğunu keşfetmiş. Ancak çevresel faktörlerin de kişilik üzerinde büyük bir rol oynadığı bir gerçek.

Korkularınızı giderin: Yeni doğan bebeklerde sık karşılaşılan normal durumlar! Korkularınızı giderin: Yeni doğan bebeklerde sık karşılaşılan normal durumlar!

MİZAÇ VE KİŞİLİK ARASINDAKİ BAĞLANTI

Mizaç ve kişilik arasındaki ilişki çocukluktan itibaren gözlemlenebilir. Araştırmalara göre, 4 aylık bebeklerde bile mizaç özellikleri belirgin hale gelebiliyor. Bununla birlikte, bu özelliklerin zamanla değişebileceği ve mizacın kişilik üzerinde tamamen belirleyici olmadığı da vurgulanıyor.

YETİŞKİN OLARAK KİŞİLİK DEĞİŞİMİ MÜMKÜN MÜ?

Araştırmalar, kişiliğin yaşam boyu değişebileceğini gösteriyor. Özellikle 20 ila 40 yaşları arasında büyük değişimler yaşanabiliyor, ancak ileri yaşlarda da kişilikte belirgin değişiklikler görülebiliyor. Bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemler ise kişiliğinizin belirli yönlerini değiştirmenin etkili yolları arasında.

HAFTANIN TÜYOSU

Kişiliğinizde değişiklik yapmak istiyorsanız, bu mümkün! Yeni davranışlar ve düşünce kalıpları geliştirmek, yaşamınızda önemli bir dönüşüm sağlayabilir.

Kaynak: Haber Merkezi