Sağlık

Kış geliyor, bitki çaylarına talepler artacak. Peki en sık tüketilen Ihlamur'u nasıl demlememiz gerekiyor?

Kış aylarında soğuk algınlığına karşı sıkça tercih edilen ıhlamur, kaynatma yöntemiyle hazırladığınızda besin değerini kaybediyor.

Abone Ol

Kış mevsimi geldiğinde, soğuk algınlığına karşı en çok tercih edilen bitki çaylarından biri olan ıhlamur, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ile biliniyor. Ancak, yıllardır uygulanan yanlış demleme yöntemleri, ıhlamurun besin değerini kaybetmesine ve sağlık açısından yararlarının azalmasına yol açıyor. Uzmanlar, ıhlamurun doğru hazırlanması gerektiğini vurguluyor.

Genellikle kaynar su ile pişirilen ıhlamurun, bu yöntemle demlemenin tam tersine etkili olduğu belirtiliyor. Ihlamurun kaynatılması, içerisinde bulunan faydalı bileşenlerin, özellikle de antioksidanlar olan polifenollerin azalmasına neden oluyor. Bu durum, ıhlamurun sağlığa olan koruyucu özelliğini zayıflatıyor.

Doğru Demleme Yöntemi Nedir?

Ihlamurun en iyi şekilde faydalarından yararlanmak için kaynatmak yerine, demleme yöntemi kullanılmalıdır. Uzmanlar, 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprağının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmesini ve 10 dakika süreyle bekletilmesini öneriyor. Böylece, ıhlamurun tüm besin değerleri korunmuş olacak.

Ihlamurun Faydaları

Doğru bir şekilde demlenen ıhlamur, bağışıklığı güçlendirmek, uykusuzluk sorunlarını gidermek, sindirim sistemini düzenlemek ve öksürüğü hafifletmek gibi birçok sağlık faydasına sahip. Antienflamatuvar özellikleri sayesinde, grip ve soğuk algınlığı belirtilerini hafifletiyor ve ateşi düşürmeye yardımcı olabiliyor.