Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yaz mevsiminden kışa geçiş dönemlerinde psikolojik belirtilerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Hamurcu, gün ışığının azalmasının hormonlarda düşüşe yol açarak depresyon riskini artırabileceğini ifade etti.

Yazın sıcak havalarının yerini soğuk kış günlerine bırakmasının, düşük enerji, halsizlik, odaklanmada zorluk, günlük aktivitelerde yavaşlama, ilgisizlik ve iştah değişiklikleri gibi psikolojik belirtileri tetikleyebileceğine dikkat çeken Hamurcu, bu durumun melatonin ve serotonin hormonlarının azalmasından kaynaklandığını açıkladı.

Çocuklar ve yaşlılar tehlikeli grupta | Uzmanlar gribi ölümcül yapan etkilere karşı uyardı Çocuklar ve yaşlılar tehlikeli grupta | Uzmanlar gribi ölümcül yapan etkilere karşı uyardı

Hamurcu, mevsimsel depresyonun genellikle 2-3 hafta sürebileceğini ancak belirtiler uzarsa bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, duygu günlüğü tutmanın ve kendini sosyal ve aktif tutmanın bu dönemde yardımcı olabileceğini belirtti. Gün ışığından faydalanmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve uyku düzenine dikkat etmek, kış depresyonu riskini azaltabilir.

Duygu günlüğü tutarak hislerinizi ve duygularınızı yazmanın önemli olduğunu belirten Hamurcu, bu yöntemin duyguların geçici olduğunu fark etmenizi sağlayabileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA