Yüksek enflasyon gıda ürünlerini vurdu. Geçtiğimiz yıl gıda enflasyonunun yüzde 72,2 olduğunu hesaplayan TÜİK, işlenmemiş gıdada yüzde 91,2, işlenmiş gıdalarda ise artışın yüzde 58,1 olduğunu duyurmuştu. Bu gelişmeler ışığında lokanta ve restoranlara giden müşteri sayısında önemli bir düşüş yaşandı. İzmir Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç öğle saatlerinde bile lokantalara girenlerin parmakla sayılır durumda olduğunu söyledi.
‘LOKANTAYA GİREN YOK’
Ege Telgraf Gazetesi muhabiri Nihat AK'ın haberine göre: Ekonomide yaşanan dengesizlikler nedeniyle lokantalara giren sayısında büyük düşüş yaşandığını dile getiren İzmir Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Lokantada müşteri mi kaldı? Allah’ını seven bir söylesin! Lokantacılar batmış bitmiş ağlayanı yok. Lokantalara öğle saatlerinde bile giren yok. Lokantaya giren fiyatlardan yanıyor, lokantaya girmeyenler de açlıktan yanıyor. Müşteriler fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. Ne alıcı memnun ne de satıcı memnun. Bir çiğ dana ayağı 80-90 lira olmuş. Piştiğinde maliyeti 120 lira. Bir ekmek olmuş 10 lira. KDV’sini, pos cihaz komisyonunu koyduğunda bu çorbayı kaç liradan satacağız? Yıllar önce Devekuşu Kabare’nin bir repliğindeki gibi vatandaş, ‘Kırkayaklar keçi kadar olsaydı ne paça yerdik beee’ diyor. Yıkanmış, temizlenmiş, pişirilmiş bir kilogram kellenin bize maliyeti 500 lira” dedi.
‘PRANGALARI KIRSINLAR’
Esnafı zorlayan prangaların kırılmasını isteyen Başkan Kılıç, “Tüketicinin alım fiyatının düşürülmesi gerekiyor. Bunun düşebilmesinin yolu esnafın elini kolunu ayağını bağlayan prangalarının kırılmasından geçiyor. Yüzde 1 ile malzeme alıyoruz. Çıkışımız yüzde 10 KDV. KDV’de bir haksızlığa uğruyoruz. Yurttaş bir su içecek, kredi kartı çıkarıyor. Pos çektiğimizde yüzde 4-4.5 komisyon ödüyoruz. Ben su için kredi kartı çıkaran vatandaşa suyu ücretsiz veriyorum. Pos çektiğimiz parayı bankalar bir gün sonra bizim hesabımıza geçiyor. Ama komisyon kesiyor. Ya anında hesabıma gönder. Bir gün bekletiyorsan komisyon kesme. Sen benim banka olarak paramı kullanıyorsun. Bankanın alacağı olduğunda bir gün gecikme oldu mu onun hemen farkını alıyor. Devlet kendi kamu bankalarına talimat versin. Esnaf komisyonsuz pos çekebilsin. Bu da bir destektir meslektaşlarımıza. Bir ayda 22 iş günü çalışıyoruz. On sekiz ayrı kalemde vergi ödüyoruz. Biraz düşürsünler, biraz esnafa yaşam hakkı tanısınlar. Bu zor günlerde ayakta kalmasına destek olsunlar” ifadelerini kullandı.
‘YÜKSEK CEZASI VAR’
Fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunması nedeniyle bazı zorunlulukların getirildiğini hatırlatan İzmir Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Fiyat listeleri lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak. İlgili yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girdi. Çok sayıda tüketici şikayeti nedeniyle Ticaret Bakanlığı bu değişikliği yaptı. Bizim esnafımızın bu zorunluluğu yerine getirmesi için tekrar tekrar konuya dikkati çekiyoruz. Oda olarak güncel fiyat tarifelerimizi hazırladık. Üyelerimiz fiyat tarifelerini alsınlar, yönetmelik değişikliğinden zarar görmesinler. Tarife kullanmayan işletmelere 2172 lira para cezası kesiliyor. Esnaf için bu meblağ önemli bir ceza niteliğinde” diye konuştu.