Kiracı ev sahibi krizi
Türkiye’de ciddi bir kriz yaşanıyor. Çok yakın bir gelecekte fahiş kira artışı nedeniyle cinnet getirip sağa sola sal...
Türkiye’de ciddi bir kriz yaşanıyor. Çok yakın bir gelecekte fahiş kira artışı nedeniyle cinnet getirip sağa sola saldıran kiracılarla karşılaşmamız çok olası. Yüksek enflasyon nedeniyle parası pula dönenler, aldığı maaş zammı giderlerine yetişemeyenler derken ülkemizde orta sınıf filan kalmadı. Ya kıt kanaat geçinen, borçla gündelik yaşamını döndüren birisiniz ya da refah içerisinde yaşayan gelecek kaygısı duymayan birisiniz.
Hükümetin Temmuz 2022-Temmuz 2023 döneminde ev sahiplerinin mevcut kiracılarına en fazla yüzde 25 kira zammı yapabileceğini ilan etmesine karşın kiracılarına mevcut kiranın 2-3 katı yeni rakamlar belirleyip, beğenmezsen çık noktasına getiren ev sahipleriyle kiracıların gerginlikleri her geçen gün tırmanıyor.
‘SÖZLEŞME’
Kirada oturduğu evimin satılması nedeniyle yeni ev arayan biri olarak bu dönemde yaşadığımız sıkıntılar birçok hukuki konuda fikir sahibi olmamıza neden oldu. Sözleşme devam ederken kira artışı yapabilmenin koşullarından, kiracı olarak oturduğunuz evin satışı durumunda evi ne kadar sürede tahliye edersinize kadar birçok bilgi zihnimde yer etti.
Halihazırda kira sözleşmesi devam ederken yeni ev sahibiyle taşınma konusunda uzlaşma arayışımız en sonunda avukatlar aracılığıyla çözüldü. Bu süreci bizimle yakından takip eden bir arkadaşımız da az önce telefon ederek benim de beklediğim acı son geldi diyerek başına gelenleri anlattı.
1.500 TL kira ödeyerek oturduğu 2+1 büyüklüğündeki eve ev sahibi 3 bin TL kira istemiş. Ödeyemezsen de çıkabilirsin demiş. Benzer durumları yaşayan çok sayıda kişi olduğuna benim gibi sizler de şahitsiniz. Umarım süreçte ev sahiplerini ve kiracıları memnun eden olumlu gelişmeler yaşanır.
İLGİLİ DÜZENLEME
08.06.2022 tarihinde TBMM Genel Kurulundan geçen düzenleme uyarınca, 1 Temmuz 2023’e kadar geçerli olmak üzere kira artış oranı bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla yüzde 25 olacak. 1 Temmuz 2023’e kadar tüfe oranları veya sözleşmede anlaşılan oran yüzde 25’in altında ise TÜFE oranı geçerli olacak. Eğer TÜFE oranı veya sözleşmede belirtilen oran yüzde 25’in üstünde ise yasal olarak en fazla yüzde 25 artış oranı yapılabilecek.